-1.1 C
Sarajevo
20.04.2024

Privrednici protestovali u Velikoj Kladuši zbog blokade GP Maljevac

Okupljeni su krenuli na mirnu protestnu šetnjukroz grad, javlja reporter BHRT-a.

Na trg ispred robne kuće došla je i nekolicina migranata, koji se interesuju šta se dešava.

 

- OGLAS -

Okupljeni su poručili kako današnje protest nije protest protiv migranata, već apel nadležnima da što prije riješe situaciju s migrantima u Velikoj Kladuši, ali i na području cijelog Unsko-sanskog kantona.

 

Privrednici ističu kako trpe velike gubitke od kada je zatvoren Granični prelaz Maljevac na kojem se i danas, izvijestio je naš reporter, nalazi oko 200 migranata.

 

Predsjednik Udruženja poslodavaca Velike Kladuše Ibrahim Đedović kaže kako je njihov jedini zahtjev da se pomenuti prelaz deblokira, kako bi se mogli vratiti normalnom životu, a da nadležni dalje rješavaju probleme migranata.

 

“Ugroženi su i naši životi i naša privreda”, rekao je Đedović.

 

On je podsjetio da su predstavnici privrednika jučer razgovarali s migrantima. Spremni su im, kaže, pružiti pomoć, nudili su im smještaj i materijalnu pomoć, ali su migranti odlučni u namjeri da do daljnjeg ostanu na Graničnom prelazu Maljevac.

 

Protest u Velikoj Kladuši protiče mirno. Za sada nije zabilježeno prisustvo većeg broja pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona. Tu je tek nekolicina redara koji osiguravaju skup.

 

Protest je najavljen Graničnoj policiji i Ministarstvu unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona.

 

Granična policija je, javlja naš reporter, uputila zvanične dopise Ministarstvu unutrašnjih poslova USK i Međunarodnoj organizaciji za migrante (IOM) od kojih traži da se izjasne kako se migranti sa Graničnog prelaza Velika Kladuša – Maljevac mogu izmjestiti i gdje, no odgovora još nema.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA