8 C
Sarajevo
26.04.2024

Wickerov apel za Bosnu i Hercegovinu

Također je naveo kako se bh. političarima koji su umiješani u korupciju i koji ignorišu parametre Dejtona, ali i odluke domaćih sudova trebaju uvesti sankcije. U vrijeme sve češćih najava prekompozicije BiH, analitičari ističu kako je vrijeme da građani otvore oči i shvate da je to samo način na koji se političari u BiH štite od odgovornosti za kriminal, korupciju i nerad.

Ukazujući na to da su SAD u BiH dozvolile ono što nisu nigdje američki senator Roger Wicker, predsjednik američkog Helsinškog komiteta, iznio je nekoliko argumenata zbog čega je neophodno vraćanje interesa SAD i evropskih partnera na ovaj dio Balkana. Akcenat je stavio na na Dejtonski sporazum, kako prenosi Radio Slobodna Evropa.

– SAD i naši evropski prijatelji moraju jednoglasno naglasiti, da je Dejton apsolutna baza, odakle se može samo napredovati i što je jedino dozvoljeno. Mora se reći da separatizam ili novi entiteti ne dolaze u obzir  –, poručio je američki senator.

- OGLAS -

Poruka koju je uputio Wicker je apsolutno jasna i posljednja je u nizu onih koje se već godinama upućuju političkim liderima koji uporno na pričama o prekompoziciji BiH vode političke bitke i baziraju predizborne platforme. Jasno je šta je senator rekao, kaže predsjednik Helsinškog odbora RS Branko Todorović.

– Koliko običan građanin u BiH može da shvati veoma jasne poruke da nema stvaranja nekih entiteta, podjela u BiH, destrukcije države i njenih institucija i da se neće dozvoliti stvaranje potpuno nefunkcionalnih institucija u BiH, što političari svjesno rade kako bi izbjegli, prije svega, krivičnu odgovornost za enormni kriminal kojim se bave. Da li smo toliko kratkovidi, zaslijepljeni mržnjom i neznanjem da neodgovornim političarima dozvoljavamo da nas manipulišu pričama koje nemaju veze sa zdravim razumom, političkom reaslnošću, pa čak ni potrebama građana – a to su priče o novim podjelama, novim entitetima, o prekrajanjima granica. Zašto građani ne shvate da su te priče sračunate da stvore dimnu zavjesu da bi se sakrio enormni kriminal i korupcija i nesposobnost političara da nađu odgovor na bilo koje egzistencijalno pitanje građana?

Na tom tragu je i Wickerova ocjena kako se mora usmjeriti na vlast baziranu na građanskim osnovama, jer etničke skupine imaju privilegije koje se ne smiju poticati na račun istinske demokratije i individualnih prava.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA