Vijesti
Sud BiH ipak potvrdio optužnicu protiv 13 komandanata i pripadnika Armije BiH Terete se za zločine u okolini Foče
#

Iz Tužilaštva BiH saopćeno je da je Državni sud prihvatio žalbu Tužilaštva BiH na rješenje kojim se odbija optužnica protiv 13 bivših komandanata i pripadnika Armije BiH za zločine u mjestu Jošanica kod Foče, te potvrdio pripremljenu optužnicu.

Kako je saopšteno iz Tužilaštva, žalba je uvažena i za 13 optuženih "potvrđena naložena optužnica za Jošanicu po svim tačkama", prenosi BIRN BiH.

Ovu optužnicu je prethodno odbacio Državni sud, nakon čega je Tužilaštvo najavilo žalbu na ovu presudu.

Ubijeno je 56 nevinih.

Ferid Buljubašić, Ahmet i Izet Sejdić, Rašid Soba, Ševko Glušac, Zakir Jamak, Bahrudin Muhić zvani Bane, Adem Fehrić, Mustafa Polja, Enver Kustura zvani Pena, Muhamed Liska, Sakib Čakar i Munir Nala optuženi su za ratni zločin nad žrtvama srpske nacionalnosti

Ova optužnica je krajem avgusta vraćena na jednokratnu reviziju.

Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) ranije je objavila TV Justice i analizu neprocesuiranog zločina koji se dogodio na Nikoljdan, 19. decembra 1992. godine, kada je ubijeno više od 50 osoba srpske nacionalnosti, među kojima troje djece - Danka od dvije i po godine, Dragana, deset godina, i Dražen, sedam godina.

Osim za zločine u Jošanici, Tužilaštvo tereti Ahmeta Sejdića, bivšeg komandanta brigade i pripadnika štaba Teritorijalne odbrane, za zločine počinjene u avgustu 1992. godine u selima Klisure, Bursići i Hadrovići na području Višegrada.

Sejdić je proglašen nevinim za zločine počinjene na području Goražda i Rudog u periodu od jula 1992. do februara 1993. godine 2020. godine.

U istom saopštenju, Ferid Buljubašić je dodatno optužen i za ratne zločine počinjene u februaru 1993. godine u okolnim selima Čajniča nad civilima srpske nacionalnosti.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.