10.5 C
Sarajevo
19.04.2024

Trump pozvao Thacija i Vučića u posjetu

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump je uputio pismo predsjedniku Kosova Hashimu Thaciju u kojem ga, uz ostalo, poziva u Bijelu kuću, zajedno s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, kada dvojica lidera postignu sporazum o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije. Trump najprije ističe da mu je bilo drago da je s Thacijem razgovarao u Parizu, tokom obilježavanja završetka Prvog svjetskog rata.

 

– Kosovo je krucijalni partner u našim nastojanjima da garantujemo mir i sigurnost u cijeloj Evropi. Pozdravljam Vaš trenutni angažman na pomirenju sa Srbijom. Neuspjesi da se napori krunišu uspjehom u ovoj jedinstvenoj prilici bili bi tragični jer bi to predstavljalo kretanje unazad. Još jedna šansa za sveobuhvatni mir teško da bi se pojavila u skorijoj budućnosti – napisao je Trump Thaciju.

 
On je pozvao i njega, kao i druge lidere na Kosovu da iskoriste priliku, govore jednim glasom tokom mirovnih razgovora i da se suzdrže od akcija koje bi učinile dogovor težim.
 
 
 
 
 
 – Sjedinjene Države su mnogo uložile u uspjeh Kosova kao nezavisne i suverene države. Mi hoćemo da Vaša domovina nastavi napredovati. Spremni smo Vam pomoći u Vašim naporima da se sporazum postigne i da odražava izbalansirane interese Kosova i Srbije. Takav dogovor je nadohvat ruke. Radujem se da budem domaćin Vama i predsjedniku Aleksandru Vučiću u Bijeloj kući i proslavimo ono što bi moglo biti historijski sporazum – napisao je Trump.
- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA