11.6 C
Sarajevo
25.04.2024

Vulin na obilježavanju Dana opštine Srebrenica

“Ponosan sam na predsjednika Aleksandra Vučića i na njegovu odluku da se opštini Srebrenica dodjeli pomoć od pet miliona eura i da se ne pita kome ta pomoć ide, ni Srbima ni Bošnjacima, već samo građanima Srebrenice”, rekao je Vulin, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane Srbije.

On je dodao i da je ponosan na to što, kako je rekao, Srbija vodi računa o svima kojima je pomoć potrebna “ne pitajući ni za veru, ne pitajući za naciju”.

“Žao mi je što za primjerom Aleksandra Vučića ne krenu iskreno i predstavnici drugih nacija, što se ne ponašaju vrlo često na isti način, što prvo pitaju za vjeru i naciju, a onda kažu da li će nešto nekome pomoći ili neće pomoći”, dodao je on.

- OGLAS -

Vulin je tom prilikom naglasio i da je Srbija čuvar i garant Dejtonskog sporazuma i dodao da će ta zemlja učiniti sve da se Dejtonski sporazum sprovodi onako kako je dogovoreno i potpisano i da će učiniti sve da se sačuva mir i stabilnost na ovim prostorima.

“Srbija voli svoju RS, Srbija poštuje Bosnu i Hercegovinu i Srbija će učiniti sve da se mir na ovim prostorima sačuva”, poručio je Vulin.

Prema saopštenju Ministarstva odbrane Srbije, ministar energetike i rudarstva RS-a Petar Đokić rekao je ovom prilikom da Srebrenica napreduje i razvija se “zahvaljujući nesebičnoj podršci i pomoći svih institucija RS-a..

“Na ovaj dan, također, želimo da naglasimo koliko je za Srebrenicu i Republiku Srpsku važna saradnja sa Republikom Srbijom i koliko je važna pomoć koju je Vlada Srbije i predsednik Srbije Aleksandar Vučić do sada donirali Opštini Srebrenica. Vidljivo je da se i ta vrsta pomoći pretvara u konkretne rezultate, u izgradnju novih proizvodnih pogona gde će ljudi raditi”, naglasio je Đokić, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje i da je načelnik opštine Srebrenica Mladen Grujičić istakao da je Dan opštine Srebrenica prilika da se predstave potencijali te opštine, ono što je do sada urađeno, kao i ono što je planirano za naredni period, kao i da se izrazi zahvalnost svim donatorima koji su u proteklom periodu pomogli razvoju Srebrenice.

“On je sa ponosom istakao da se ove godine otvaraju čak tri privredna subjekta, a to sve zahvaljujući Vladi Republike Srbije koja je donirala sredstva koja je ta opština uložila u kupovinu i izgradnju proizvodnih hala, a koja će obezbediti i nova radna mesta”, navodi se u saopštenju.

Skupština Srbije usvojila je 2010. Deklaraciju kojom se osuđuje zločin nad bošnjačkim stanovništvom Srebrenice, ali bez pominjanja reči genocid.

Haški tribunal je za genocid u Srebrenici prvostepeno osudio tadašnje vođe bosanskih Srba – ratnog predsednika Republike Srpske Radovana Karadžića i komandanta Vojske Republike Srpske Ratka Mladića. Karadžić je osuđen na 40 godina zatvora, a Ratko Mladić na doživotni zatvor.

Prema optužnicama Haškog tribunala, vojska pod komandom Ratka Mladića je od 11. do 19. jula 1995. organizovala i sistematski ubila oko 8.000 bošnjačkih muškaraca i dečaka.

Predstavnici vlasti u Srbiji, uključujući i ministra odbrane Srbije Aleksandra Vulina, negiraju da se u Srebrenici dogodio genocid.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA