20.5 C
Sarajevo
29.03.2024

Lajčak: Odlučiću o budućem angažmanu u naredne dvije sedmice

Odlazeći ministar spoljnih poslova Slovačke, Miroslav Lajčak, koji je pominjan kao mogući izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine, izjavio je da će konačnu odluku o budućem angažmanu donijeti u naredne dvije sedmice, nakon opštih izbora u državi.

On je na Konferenciji o slovačkoj spoljnoj i evropskoj politici, nakon što su danas mediji prenijeli da je iz Brisela nagoviješteno da će biti imenovan za novog specijalnog izaslanika UN za Zapadnu Saharu, rekao da razmatra nekoliko ponuda.

“Ispostavilo se da je ću cijelog života biti predan Balkanu. Trenutno, međutim, razmatram nekoliko ponuda, ali jedna od njih je iz tog regiona”, rekao je Lajčak.

- OGLAS -

On je naveo da ne vidi sebe u domaćoj politici i da želi da se vrati svom izvornom zanatu.

“Nikada nisam prestao da se osjećam kao diplomata”, objasnio je Lajčak, prenosi slovačka agencija TASR.

Mjesto specijalnog izaslanika UN za Zapadnu Saharu upražnjeno je od maja 2019. godine, kada ga je iz zdravstvenih razloga napustio bivši njemački predsednik Horst Keler.

Predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić, prošle sedmice je kazao da ne isključuje mogućnost da Lajčak postane specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine.

Vučić je rekao i da će osoba koja dođe na to mjesto “definitivno biti pod snažnim uticajem Njemačke”.

Predsjednik Srbije je Lajčaka opisao kao “iskusnu i inteligentnu osobu sa sjajnim obrazovanjem, koja ima i “dobre odnose sa Berlinom”.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA