Vijesti
Centar Sumero obogatio servise podrške za osobe s invaliditetom u zajednici Sumero centar je servise podrške obogatio kornerom koji je zamišljen kao mjesto pozitivne energije, inspirativnih ideja i susreta

U srijedu u Hotonju, općina Vogošća, u sklopu Sumero centra za podršku osobama s invaliditetom u zajednici, otvoren je inspirativni kutak, zamišljen kao mjesto pozitivne energije, ideja i susreta, čime je obogaćen servis podrške centra, javlja Anadolu Agency (AA).

Sumero centar je, uz podršku Turske vojne misije u Bosni i Hercegovini, obogaćen kafeterijom "Istanbul Inspire Corner", koja će biti i mjesto za razvoj vještina u ugostiteljstvu, što će dodatno osnažiti osobe s invaliditetom za tržište rada.

Kafeterija ima kapacitet 20-30 ljudi, a planirano je da oko pet do deset korisnika bude u intervalima direktno učesnik u edukacijama tokom kojih će sticati osnovne vještine koje će im pomoći da samostalno žive.

Haris Haverić, direktor organizacije Sumero, kazao je kako je projekt osmišljen tako da bude inkluzivni kutak za osobe s intelektualnim teškoćama, gdje će oni, zajedno s organizacijom ”Sumero“, odnosno ljudima koji pružaju podršku, osmisliti nekoliko programa osnaživanja.

"U ovom slučaju se radi o progamu osnaživanja za samostalno življenje kroz edukaciju i treninge u oblasti kafeterije, konobari i pomoćni kuhari gdje bi oni naučili lekcije koje će im eventualno biti potrebne u sljedećoj fazi njihovog života kada budu apsolutno samostalni, kada izađu iz programa stanovanja u zajednici", rekao je Haverić u izjavi za AA.

Pojasnio je kako je riječ o mjestu susreta osoba s intelektualnim teškoćama i ljudi dobre volje, sponzora, direktora, lokalne zajednice, komšija, a ujedno to je mjesto gdje će se širiti znanje i gdje će osobe s intelektualnim teškoćama osnažiti za samostalno življenje u lokalnim zajednicama.

Haverić je podsjetio kako je objekt opremljen 2016., ali da im je nedostajala kafeterija.

"Turska vojna misija je prepoznala potrebu lokalne zajednice, potrebu Sumera i obezbijedila značajna sredstva da se opremi dio Sumero centra, u ovom slučaju ‘Inspire Corner Istanbul’ gdje je ovo važna karika za ostamostaljivanje", rekao je Haverić.

Pojasnio je kako su do prošle godine tražili partnere, a pomoć je pružila Turska vojna misija u BiH.

Nejra Halilović, prva polaznica obuke u okviru "Istanbul Inspire Cornera", tokom obraćanja kazala je kako vjeruje da će uz nove naučene vještine sebi omogućiti priliku da rade u turizmu, ugostiteljstvu i drugim uslužnim djelatnostima.

"Želim naglasiti da je već sada Istanbul Inspire Corner postao mjesto susreta i druženja s prijateljima koje do sada nismo imali priliku tako često viđati", rekla je Halilović.

Dodala je kako ih raduje i ohrabruje svaka nova prilika i mogućnost da napreduju i budu ravnopravni članovi društva.

Ali Tanis, šef Turske vojne misije u BiH, kazao je kako su pružili podršku jer su vjerovali da će ona usrećiti mnoge.

"U životu se prema svima treba odnositi pravedno i jednako. Znamo i da svi imaju pravo na jednake količine korištenja određenih olaškica. Sretni smo ako možemo pomoći u tome", rekao je Tanis.

Tanis je poručio kako će Turska vojna misija u BiH nastaviti pružati podršku u realizaciji projekata.

"Istanbul je u historiji otvorio svoja vrata mnogim civilizacijama. Također će i Istanbul Corner, koji je danas otvoren, uvijek srdačno prihvatati ljude", rekao je, između ostalog, Tanis na bosanskom jeziku.

Sumero centar za podršku osobama s invaliditetom u zajednici predstavlja multifunkcionalni centar namijenjen za adekvatnu podršku životu u zajednici osoba s invaliditetom.

To praktično znači i obuku za samostalno življenje, profesionalnu rehabilitaciju i prekvalifikaciju, kao i programe koji se odnose na zagovaranje promjena za tu populaciju. 

Centar sadrži stambene zajednice, sale za edukaciju, plastenik za profesionalnu rehabilitaciju i ostale sadržaje, što predstavlja svojevrsnu održivu platformu za život u lokalnoj zajednici.

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.