10 C
Sarajevo
19.04.2024

Erdogan: Spriječićemo borce Islamske države da napuste sjeveroistok Sirije

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas da će Turska spriječiti da borci Islamske države napuste sjeveroistok Sirije gdje je turska vojska prije nekoliko dana pokrenula ofanzivu protiv kurdskih snaga.

“Vodimo računa da nijedan pripadnik Islamske države ne napusti sjeveroistok Sirije”, naveo je Erdogan u tekstu koji je prenio američki list Vol strit džornal (Wall Street Journal).

Erdogan želi da smiri zabrinutost zapadnih zemalja koje strahuju od oživljavanja Islamske države i bjekstva džihadista koje kurdske snage drže u zatočeništvu.

- OGLAS -

“Spremni smo da sarađujemo sa zemljama porijekla (džihadista) i međunarodnim organizacijama o sudbini žena i djece stranih terorističkih boraca”, rekao je turski predsjednik.

Ankara je u ponedjeljak optužila kurdske snage da su namjerno pustile članove Islamske države iz kampa na sjeveroistoku Sirije kako bi se izazvala “haotična situacija” u regionu.

Erdogan je kritikovao zapadne zemlje koje “dijele lekcije Turskoj” o borbi protiv džihadista smatrajući da te zemlje nisu uspjele 2014. i 2015. godine da spriječe dolazak stranih boraca.

Turski predsjednik je takođe kritikovao Francusku koja je prekinula prodaju oružja Turskoj zbog ofanzive u Siriji.

Turska ofanziva je naišla na osudu velikog dijela međunarodne zajednice.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA