17.7 C
Sarajevo
29.03.2024

Trump osudio ABC News zbog lažnog snimka turskog napada u Siriji

“Veliki skandal na ABC Newsu. Uhvaćeni su u objavi strašnog lažnog snimka koji su povezali s turskim bombardovanjem u Siriji. Prava sramota”, napisao je Trump na svom Twitter profilu.

Nakon što je u srijedu, 9. oktobra, pokrenuta operacija “Izvor mira”, čiji je cilj doprinijeti uspostavljanju mira i sigurnosti na sjeveru Sirije, kao i uništiti teroristički koridor, koji teroristi YPG/PKK-a nastoje formirati južno od granice s Turskom, na internetu i u nekim medijima se i dalje šire razne laži i dezinformacije u vezi s operacijom.

ABC News izvinio se u ponedjeljak zbog emitovanja videa koji navodno pokazuje nedavni napad Turske na kurdske civile u Siriji, ali zapravo je izveden u jednoj streljani u Kentuckyju 2017. godine, piše američki Daily Beast.

- OGLAS -

– Snimili smo video koji je emitovan u rubrici Svjetske vijesti u nedjelju i Dobro jutro Amerika jutros (ponedjeljak). Činilo se da je lokacija snimanja na sirijskoj granici, odmah nakon što su postavljena pitanja u vezi s njenom tačnošću. ABC News žali zbog greške – napisali su na svom Twitter profilu.

Tokom nedjeljne emisije Svjetskih vijesti večeras, voditelj Tom Llamas i strani dopisnik Ian Panell tvrdili su da je ABC News dobio video o “obimu turskog napada na pogranični grad Tal Abyad” 11. oktobra.

Gizmodo je izvijestio da su autentičnost videozapisa prvi doveli u pitanje desničarski korisnici Twittera, koji su ABC emisiju uspoređivali s YouTube snimcima demonstracije vojnog oružja u streljani u Kentuckyju.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA