13.8 C
Sarajevo
20.04.2024

Lijek za epilepsiju skinut sa esencijalne liste, obećano da će biti ubrzo vraćen

Lijek koji je u široj upotrebi košta više od 80 KM. Lijek je neophodan u liječenju epilepsije. Ministrica zdravstva KS, Zilha Ademaj, za Radiosarajevo.ba rekla je zbog čega je ovaj lijek skinut sa esencijalne liste.

 

“Ministarsto zdravstva KS-a 2017. godine je objavilo poziv za dostavu dokumentacije svim proizvođačima, odnosno, nosiocima dozvole za prometovanje lijeka. Zastupnik tog proizvođača Medis doo tada, u tom periodu, nama nije dostavio dokumentaciju. Lista se pripremala znajući da će to biti problem. U napomenu smo i naznačili u listi da Zavod KS-a za taj sirup osigura programsko snabdijevanje stanovništva”, rekla je magistrica farmacije i pomoćnica ministrice zdravstva Zilhe Ademaj, Edina Stević.

- OGLAS -

 

Shodno tome da Zavod nije bio u mogućnosti osigurati programsku nabavku pa je 25. Oktobra Ministarstvo uputilo obavijest svim nosiocima dozvola za prometovanje lijeka da se dopuni nedostajuća dokumentacija.

 

“Medis je dostavio dokumentaciju koja je sinoć na Komisiji za lijekove pregledana, potpuna je i već se od jutros rade izmjene i dopune liste lijekova koje ćemo nastojati u četvrtak da uputimo na Vladu KS-a. U međuvremenu, bit će problem zbog nedostatka tog lijeka”, rekla je Stević.

 

Ministarstvo zdravstva KS-a uputilo je Zavodu zdravstvenog osiguranja da do stupanja na snagu izmjena i dopuna da vrši refundaciju za uložena sredstva od pacijenata.

 

To znači da će sirup Keppra biti uvršten na dodatnu esencijalnu listu, a svima koji su proteklog mjeseca kupovali ovaj sirup, sredstva će refundirati Zavod zdravstvenog osiguranja.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA