7.7 C
Sarajevo
25.04.2024

Općina Centar finansijski podržala projekt „Postani izviđač-uradi prvi korak do samostalnosti“

U okviru realizacije pomenutog projekta protekla dva vikenda djeca iz osnovnih škola sa područja ove lokalne zajednice uzrasta od 8 do 14 godina boravila su u kampu na Velikom polju na Igmanu gdje su imali priliku da se upoznaju sa načinom funkcioniranja odreda izviđača. U izviđačkim kampovima učestvovalo je 54 djece sa područja općine Centar.

 

Svrha projekta je promoviranje ekološke svijesti kod djece i savladavanje vještina za boravak u prirodi sa posebnim akcentom na značaj očuvanja okoliša i usvajanje odgojnih obrazaca rada u timu i volonterskog rada za boljitak šire društvene zajednice.

- OGLAS -

 

Djeca su imala priliku da nauče kako se snaći u prirodi, zapaliti logorsku vatru, postaviti šator, pružiti prvu pomoć, ali i upoznati se sa internacionalnom komponentom izviđaštva kroz predavanje i razgovor putem video poziva sa izviđačima iz Velike Britanije. Imali su također priliku i da se zabave kroz izviđačka takmičenja, te igre koje podstiču timski rad.

 

-Pozitivne reakcije djece i roditelja su najbolja potvrda da su ovakve aktivnosti vrlo važne i potrebne današnjoj omladini, kao i to da su fizička interakcija i boravak u prirodi nezamjenjivi za mentalni i fizički razvoj djece, istakli su iz Udruženja Odred izviđača „Sebilj“.

 

Podsjećamo, Općina Centar je 9. maja 2018. godine raspisala javni poziv organizacijama civilnog društva/nevladinim organizacijama za predaju prijedloga projekata koji će biti finansirani/sufinansirani iz ovogodišnjeg općinskog budžeta. U skladu sa Odlukom o načinu odabira projekata nevladinih organizacija po novoj LOD metodologiji, Komisija za ocjenu i odabir projekata je izvršila evaluaciju prispjelih projekata i donesena je odluka o dodjeli sredstava (granta) za 12 odobrenih projekata koji se, u skladu sa Strategijom razvoja Općine Centar za period 2016-2022. godine, odnose na oblasti: obrazovanje, kultura, zaštita okoliša, socijalna politika, zdravstvo i sport.

 

Među odabranim projektima za finansiranje/sufinansiranje iz ovogodišnjeg budžeta Općine Centar je i navedeni projekt Udruženja Odred izviđača „Sebilj“ za koji je izdvojeno 7.910 KM.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA