10.5 C
Sarajevo
24.04.2024

Omladinci ometeni u razvoju stanovali sami

Tri štićenika s lakšim intelektualnim poteškoćama omladinskog uzrasta, iz trebinjskog Udruženja “Sunce nam je zajedničko”, koje okuplja roditelje djece ometene u razvoju, stanovali su samostalno u proteklih pola godine, u okviru projekta UNDP-a “Regionalni program lokalne demokratije na zapadnom Balkanu”.

 

Vesna Miljanović, izvršna direktorica Udruženja “Sunce nam je  zajedničko”, kaže da su u ovom projektu lakše ometeni omladinci u razvoju stanovali u stambenim jedinicama koje su, prema projektu, odvojene od specijalizovanih ustanova zatvorenog i poluzatvorenog tipa, ali odvojeni i od roditelja, kako bi se što više osamostalili i bili pripremljeni za život kada njihovi roditelji ili staratelji umru ili više ne budu mogli brinuti o njima.

- OGLAS -

 

“Ovi omladinci su stanovali potpuno samostalno, naravno uz podršku stručnih radnika i svoje porodice, ali su organizovali samostalno svoj život u stanu, a sagledaće se sve okolnosti da vidimo šta ćemo dalje”, kaže Miljanovićeva.

 

Ona objašnjava da je ovo samo dio aktivnosti koje sprovode i lokalna zajednica i gradske vlasti, ali i samo Udruženje, kako bi se ovoj djeci i omladini omogućila inkluzija u društvu, pružilo im se adekvatno obrazovanje, ali im se mora pružiti i podrška prilikom što većeg stepena osamostaljenja.

 

“Nakon adekvatnog osnovnog, pa i srednjeg obrazovanja, neki se i zapošljavaju, neki ostaju aktivni pri Udruženju, ali je pitanje šta dalje kada njihovi roditelji ostare ili umru, zbog čega pokušavamo raditi preventivno da se ova djeca i omladina osamostalne što više, kako bi izbjegli ustanove zatvorenog tipa, a mislim da uz podršku Gradske uprave to možemo”, dodaje Miljanovićeva.

 

Ovakva praksa se pokazala dobrom i u drugim lokalnim zajednicama u BiH, gdje je sprovođen ovaj projekat i u svim slučajevima je postignut uspjeh.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA