20.5 C
Sarajevo
29.03.2024

Trifunović: Vlast u Srbiji ili nema plan za Kosovo ili ga krije, mada smatram da je druga opcija

On je, u razgovoru za serijal Kosinus, podsjetio da se Balkanu već 29 godina produciraju ratovi, počev od onih ratova koje je vodio Slobodan Milošević do “lažnih, malih Vučićevih ratova”, koji se dešavaju svakih 25 dana.

Prema Trifunovićevom stavu, Miloševićevi ratovi unazadili su Srbiju u svakom smislu, jer su odnijeli veliki broj života, ali i raselili ljude i uništili ekonomiju.

Kompromis je potreban i neophodan”, ističe Trifunović, koji je uvjeren da je, uprkos svim razlikama, sporazum neminovan, baš kao i pomirenje.

- OGLAS -

On se protivi ideji razgraničenja, jer smatra da bi takvo rješenje stvorilo situaciju sličnu onoj u Gazi, između Izraela i Palestinaca.

“Razgraničenje je jednako konflikt”, ukazao je Trifunović i dodao da bi trebalo pristati na svaku vrsta razgovora, bilo da su to pregovori u Briselu ili drugi format pregovora dvije strane.

Upitan da li Srbija treba da prihvati članstvo Kosova u Ujedinjenim nacijama, on je uzvratio da ne razumije zašto se toliko insistira na tome da Srbija prizna Kosovo.

“Nemam ništa protiv da taj papir potpišem ako ga (Kosovo) priznaju Rusija, Kina, Kipar, Slovačka, Španija…”, objasnio je Trifunović.

On nema ništa protiv ni da se u Srbiji o eventualnom rješenju za Kosovo pitaju građani na referendumu.

Trifunović je kritikovao aktuelnu vlast u Srbiji da nije spremna za dijalog sa bilo kim u društvu, konstatujući da o tome svjedoče “i producirani ratovi svakih 25 dana”.

Stvaraju atmosferu stalnog konflikta i tenzije i to ne može da dovede do dijaloga, predočio je Trifunović i konstatovao da vlast u proteklih sedam godina nije objasnila šta je njen plan za Kosovo.

Vlast u Srbiji ili nema plan za Kosovo ili ga krije, a on lično smatra da je u pitanju druga opcija.

Za Trifunovića je Prizren prva asocijacija na Kosovo, objasnivši da je taj grad ostavio veliki utisak na njega dok je 1997. tamo snimao film “Stršljen”.

Prizren smatram jednim od najkulturnijih gradova na prostoru stare Jugoslavije, zaključio je Trifunović.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA