10.5 C
Sarajevo
25.04.2024

Japanski premijer otkazao posjetu Indiji zbog tamošnjim masovnih protesta

 Premijer Japana Shinzo Abe odgodio je planiranu posjetu Indiji zbog masovnih protesta koji se održavaju zbog reforme zakona o državljanstvu u Indiji, prenosi Anadolu Agency (AA).

Sekretar Abeovog kabineta i glasnogovornik vlade Yshihide Suga potvrdio je za agenciju Kyodo da je posjeta otkazana i da još nije određen novi termin.

Abe je u nedjelju trebao putovati u trodnevnu posjetu Indiji, ali je put otkazao zbog masovnih antivladinih protesta u indijskoj saveznoj državi Assam.

- OGLAS -

Tokom protesta policija je intervenirala koristeći vatreno oružje, a poginula su najmanje dva demonstranta.

Sporna reforma zakona u Assamu otvorila je mogućnost dobijanja indijskog državljanstva za imigrante iz susjednih zemalja i to za pripadnike šest vjerskih zajednica, a istu mogućnost nisu dobili muslimanski imigranti.

To je prva reforma zakona o državljanstvu u Indiji nakon 64 godine kojom imigranti iz susjednih zemalja nakon šest godina dobijaju pravo na državljanstvo Indije, ali samo ako su pripadnici šest vjerskih zajednica, uključujući budističku, hinduističku, kršćansku.

U Indiji živi 200 miliona muslimana i to je druga zemlja na svijetu po brojnosti muslimana, a kritičari posljednjih reformi upozoravaju da indijske vlasti stavljaju muslimane u podređen položaj građana drugog reda.

 
- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA