15.5 C
Sarajevo
28.03.2024

Savjeti za vožnju u zimskim uslovima

Za vožnju zimi potrebne su strpljivost i dosta prakse, a ako možete, radije odgodite putovanje. U toj bi vam odluci mogla pomoći i činjenica da vožnja zimi na kratkim udaljenostima nije ekonomična jer automobil troši najviše goriva. Potrošnja hladnog motora pri niskim temperaturama može rasti i do 40 litara goriva na 100 kilometara. Uz zlatno pravilo – smanji brzinu – donosimo vam par ključnih stvari na koje trebate obratiti pozornost prilikom vožnje u zimskom razdoblju.

Obavezna zimska oprema
Kada se temperatura zraka spusti ispod 7 °C, ljetne gume gube elastičnost i svojstva prianjanja na podlogu. Na temperaturi od -10 °C, automobil s ljetnim gumama pri brzini od 60 km/h zaustavit će se tek nakon 55 metara, dok će se automobil sa zimskim gumama zaustaviti nakon 44 metra. Od 15. novembra 2019. do 15. aprila 2020. godine obvezna je zimska oprema u Bosni i Hercegovini.

Prilagodite brzinu i držite sigurnu udaljenost
Jeste li znali da je sigurna brzina vožnje u zimskim uvjetima zapravo niža od najveće dopuštene brzine na toj dionici? To znači da je odgovornost vozača da procijeni uvjete na cesti i prilagodi brzinu kako ne bi ugrozio sebe i druge sudionike prometa. Osim toga, držite sigurnu udaljenost od vozila ispred sebe kako biste mogli na vrijeme reagirati u iznenadnoj situaciji.

- OGLAS -

Izbjegavajte naglo kočenje
Kako biste spriječili proklizavanje točkova, važno je kočiti postepeno i što manjom silom odnosno pritiskom na papučicu kočnice. Testovi su pokazali da udaljenost između vozila tokom zime mora biti tri puta veća nego ljeti, a ta je udaljenost potrebna zbog sigurnoga kočenja.

Lagano otpuštajte papučicu kvačila pri pokretanju
Pri pokretanju na snijegu lagano otpuštajte papučicu kvačila i postepeno dodajte gas, a ako dođe do proklizavanja, oduzmite gas. Ako vaš auto ima system pomoći pri kočenju ABS, nemojte pritiskati papučicu kočnice nekoliko puta zaredom. Kočite lagano i držite smjer. Preporučuje se da na zaleđenim cestama ili na nizbrdicama mjenjač prebacite u niži stepen prijenosa ranije nego inače, a pritom lagano pritisnite kočnicu da sigurno smanjite brzinu.

Izbjegavajte nagle pokrete upravljačem
Nemojte raditi nagle pokrete, odnosno trzaje volanom jer tako može doći do zanošenja vozila i gubitka kontrole nad njim. Redovno se informirajte o stanju na cestama

Redovno se informirajte o stanju na cestama
Zimi je važno biti u tijeku sa stalnim promjenama uvjeta na cestama. Dobro je slušati radio ili se raspitati u BIHAMK-u pozivom na broj telefona 033/282-100.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA