Vijesti
CIK bez saglasnosti da li je govor mržnje Dodikovo nazivanje Bošnjaka muslimanima Potrebne većine glasova nije bilo jer su bila tri glasa za, a četiri protiv.
#

Centralna izborna komisija BiH na jučerašnjoj sjednici nije mogla odlučiti da li je govor mržnje to što je lider SNSD-a i predsjednik RS Milorad Dodik, gostujući na jednoj televiziji, Bošnjake u BiH nazvao muslimanima.

Prigovor je uputila SDA, a Sektor za prave poslove u upravna rešenja CIK je bio mišljenja da govora mržnje nije bilo, te je predloženo da prigovor protiv Dodika i SNSD-a bude odbijen.

Međutim, potrebne većine glasova nije bilo jer su bila tri glasa za, a četiri protiv.

Zbog različitog tumačenja i konfuzije oko toga da li se treba glasati o odbacivanju prigovora ili o sankcijama, predsjednik CIK-a Suad Arnautović je ovaj predmet povukao sa dnevnog reda. To znači da će se do odluke pokušati doći na nekoj od narednih sjednica.

Kako je rečeno, SDA se žalila na nekoliko segmenata Dodikove izjave u emisiji „Ćirilica“ na Happy TV: da on nije bosanski Srbin, nego Srbin; o izjavi koja se odnosi na Srebrenicu i broj bošnjačkih žrtava u ratu u BiH, te o dijelu govora u kome Bošnjake naziva muslimanima.

Članica CIK, Vanja Bjelica Prutina, koja se jedina javila za diskusiju, razdvojila ove tri stvari. Predložila je da se dio oko eventualnog kršenja Krivičnog zakona BiH uputi nadležnom tužilaštvu na razmatranje, dok je istovremeno podržala Dodika u tome da Srbi u BiH nisu „bosanski Srbi“.

"U dijelu govora u kome se govori o protivljenju da se neko kvalifikuje kao bosanski Srbin, mislim da nije u pitanju govor mržnje. Lično sam Srpkinja, nisam nikakva bosanska Srpkinja. Ta nacionalnost ne postoji. Moj djed i pradjed su bili Srbi. Ne smatram da to kod bilo koga treba izazvati mržnju", rekla je Bjelica Prutina.

Istovremeno, naglasila je da je neprihvatljivo da se stvara neprijateljstvo prema čitavom jednom narodu, Bošnjacima, koji se u izjavi nazivaju muslimanima.

"Ova vrsta diskusije nije način za komunikaciju ni u jednom uređenom civilizovanom društvu. Živimo u društvu zasnovanom na mržnji. Pitanje je u kakvom društvu ćemo odgajati našu djecu. Ovo mislim za sve slučajeve. Smatram da je u pitanju govor mržnje, predlažem izricanje novčane sankcije 7.000 KM za stranku, a za kandidata 10.000 KM. A za onaj dio koji se odnosi na kršenje odredbi Krivičnog zakona BiH predlažem da se predmet uputi nadležnom tužilaštvu",  rekla je Vanja Bjelica Prutina.

 
 

 

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.