13.8 C
Sarajevo
28.03.2024

‘Lex Moukoko’: od iduće sezone dobna granica u Bundesligi trebala bi se spustiti na 16 godina

“Nažalost, Bundesliga je u tom smislu u odnosu na konkurenciju u neravnopravnom položaju. Već postoje konkretni primjeri igrača koji su odbili doći u njemačke klubove jer znaju da za prve momčadi u nekim drugim ligama mogu zaigrati puno ranije”, riječi su Larsa Rickena, čovjeka koji je koordinator mlađih uzrasta u Borussiji Dortmund.

Ali, sudeći prema najnovijim informacijama, od iduće sezone to više neće biti slučaj.

Naime, dobna granica za nastup u Bundesligi iznosi 18 godina. Doduše, postojao je i postoji način da se to pravilo zaobiđe — igrač koji nije punoljetan mora duže vrijeme biti član U19 momčadi i na temelju toga stječe pravo nastupa i za prvu momčad, samo što je ta opcija u stvarnosti iz praktičnih razloga prilično nezgodna za sve uključene. Od iduće sezone, međutim, pravo nastupa u Bundesligi (i u drugoj njemačkoj ligi) trebali bi imati svi igrači koji su napunili 16 godina.

- OGLAS -

Za to će biti potrebno promijeniti postojeća pravila, što će se vjerojatno i dogoditi nakon sastanka svih 36 klubova iz prve i druge lige u martu. Dobnu granicu zapravo definira Savez (DFB) svojim statutom, ali Liga (DFL) granicu može mijenjati za prvu i drugu ligu bez potvrde Saveza.

Nekoliko bundesligaških klubova raspolaže s vrhunskim mladim talentima, a najpoznatiji od njih vjerojatno je Youssoufa Moukoko koji će u novembru ove godine napuniti 16 godina. Prošle godine u U17 Bundesligi postigao je 50 golova, više od bilo kojeg drugog igrača do sada. Aktualni Ugovor s Borussijom istječe mu 2022. godine pa bi prema trenutno važećim pravilima uvjete za debi u Bundesligi ispunio tek u augustu 2021. godine.

Stoga ne čudi da iza inicijative u prvom redu stoji Borussija, iako su je, naravno, podržali i ostali klubovi kojima je spuštanje dobne granice u interesu.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA