15 C
Sarajevo
28.03.2024

Antić: Dodik shvata da je DNS ojačao više nego je on očekivao

Kazao je ovo u razgovoru za Vijesti.ba politolog Velizar Antić uoči sutrašnjeg sastanka delegacija dviju stranaka, koji će uslijediti nakon što je Predjedništvo DNS-a 5. oktobra donijelo odluku o obustavljanju koalicionih odnosa s SNSD-om na svim nivoima, te uputilo poziv stranci Milorada Dodika za razgovore prije konačne odluke Glavnog odbora DNS-a.

“Odnosi u toj koaliciji narušeni su ne od juče, nego od prije dvije godine, odnosno od pokušaja privatizacije rudnika ‘Ljubija’. Na tom pitanju sukobili su se interesi SNSD-a i DNS-a, a Milorad Dodik je tada shvatio da je DNS ojačao više nego što je on to očekivao”, navodi Antić.

On dodaje da od tog trenutka počinje obračun SNSD-a sa strankom Marka Pavića.

- OGLAS -

“Taj sukob nije mogao da bude okončan prošle godine, jer je Dodiku bila potrebna podrška DNS-a da bi ostao na vlast. Da je sa njima prošle godine ušao u ovakav konflikt i da je DNS izašao iz koalicije, ne verujem da bi osvojili vlast. Međutim, kada je Dodik učvrstio vlast prošle godine, taj sukob krenuo je na malo jačem nivou i došli smo u situaciju u koju smo došli”, navodi naš sagovornik.

Ipak, Antić je uvjeren da će se SNSD i DNS u konačnici dogovoriti i da će koalicija preživjeti.

“Jednostavno, interes i SNSD-a i DNS-a je da sukob stane na ovom nivou i u ovom trenutku. Ne isplati se ni jednima ni drugima da idu u otvoreni sukob, a posebno ne DNS-u, budući da bi, ukoliko bi ova stranka zaista izašla iz koalicije i suprotstavila se SNSD-u, bila bi pod strahovitim pritiskom od Dodika i SNSD-a. Pitanje je da li bi izdržali taj pritisak, te koliko bi im se rasulo članstvo i slično”, smatra ovaj politolog.

S druge strane, ističe da ni SNSD i ni sam Dodik ne smiju tako otvoreno da se suprotstave DNS-u, jer je ova stranka na prošlom izborima imala skoro 100.000 glasova,

“To je jak ucjenjivački potencijal DNS-a”, konstatuje naš sagovornik.

U konačnici, uvjeren je da će Dodik i Pavić, uprkos odnosima koji nisu sjajni, postići dogovor i da će sukob stati na sadašnjem nivou, iako postoji već dvije godine.

“Stoga, čisto sumnjam da će DNS izaći iz koalicije. Gotovo sam siguran da se neće upustiti u takvu kombinatoriku i za njih ipak veliki rizik”, zaključuje Antić u razgovoru za naš portal.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA