13.8 C
Sarajevo
28.03.2024

Picula: Prijem novih članica do 2025, moguće pozitivno iznenađenje

 Izvjestilac Evropskog parlamenta za Crnu Goru Tonino Picula ocijenio je da je prijem novih članica u EU do 2025, u skladu sa strategijom proširenja, “moguće pozitivno iznenađenje” za koje se treba ozbiljno potruditi.

“Izabrana predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen govori o pozitivnom odnosu prema Zapadnom Balkanu. Ali proširenje ne spominje, niti se od nje to očekuje s obzirom na neke opšte prilike. Ali se može dogoditi u idućih pet godina, zašto ne, da neke od država naprave ozbiljan iskorak i da se opšte okolnosti u EU promijene i da se donese politička ocjena o proširenju do 2025. godine ili u tom periodu”, rekao je Picula u intervjuu za Radio slobodna Evropa.

“Ali za takvo, potencijalno pozitivno iznenađenje, treba doista ozbiljno raditi”, dodao je Picula na pitanje smatra li realnim da Crna Gora do proklamovanog roka, 2025. postane članica EU.

- OGLAS -

Evropska komisija je početkom februara 2018. usvojila strategiju proširenja EU u kojoj se navodi da bi Srbija i Crna Gora, kao zemlje predvodnice u procesu pristupanja na Zapadnom Balkanu, do 2025. mogle da postanu članice.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA