6.6 C
Sarajevo
18.04.2024

Koju ulogu Bh. blok može imati u politički osjetljivoj Hercegovini

Predsjednik Kantonalnog odbora SDP-a HNK Zoran Mikulić podsjeća kako je Bh. blok nakon oktobarskih izbora u HNK zastupljen sa četiri zastupnika.

“Nakon što su brojači glasova odlučili tako, jasno je da to ne predstavlja kapacitet za kvalitetno učešće u vlasti i provođenje reformi koje smo u kampanji obećali. Više je nego evidentno da dosadašnji, vječiti ‘naci-partneri’, sami imaju dvotrećinsku većinu u skupštini te da, slijedom toga, imaju i odgovornost da formiraju vlast i nastave započeto rasturanjem svega vrijednog u kantonu. Njihovo biračko tijelo očigledno je popustio mamurluk devedesetih jer im ovakvo stanje očito i godi. Vlada u kojoj nijedno ime bilo kojeg ministra nije poznato javnosti i koji neće baš biti citirani u budućnosti, valjda zaslužuje da ove hipnotizirane nacije vode još mandata i mandata”, kaže Mikulić.

Problem mostarskih izbora

- OGLAS -

Dalje zaključuje kako je to neka prirodna zakonitost da nesreće uvijek dolaze u koloni, kako građani ovdje svakako žive iz čiste kurtoazije.

“Mi ćemo, kao blok, nastaviti konstruktivnu saradnju na rješavanju problema mostarskih izbora, međutim, bojim se da je taj problem žestoko marginaliziran, i od međunarodne zajednice i domaćih aktera. Više je nego očigledno da je pitanje Mostara postalo moneta za potkusurivanje i instrument ucjenjivanja za situacije u kojima HDZ i SDA imaju slabije argumente u drugim pregovaračkim aktivnostima, poput izmjena Izbornog zakona, što gospodin Čović odavno i ne krije. U vezi sa svim drugim važnijim temama u HNK Bh. blok će, naravno, djelovati u interesu građana i bit ćemo konstruktivna opozicija. Naravno da ćemo podržati sve kvalitetne projekte koje vlast ponudi i koji su dobri za građane, ali se bojim, ako vlast nastavi raditi ovako za svoje građane, da se u podržavanju takvih projekata baš i nećemo puno namučiti”, zaključio je Mikulić.

Ahmed Džubur, zastupnik u Federalnom parlamentu iz Demokratske fronte kaže kako je sigurno da posljednji uznemirujući događaji na bosanskohercegovačkoj političkoj sceni zahtijevaju adekvatan politički odgovor stranaka koje participiraju u okviru Bh. bloka i na području HNK.

Nada na političkoj sceni

“Budući da politički savez SDP-a, DF-a i NS-a predstavlja svjetlo i nadu na bosanskohercegovačkoj sumornoj političkoj sceni. Svjedoci smo galopirajućeg destruktivnog djelovanja, prije svega HDZ-a i SNSD-a, koje dovodi u pitanje osnovne postulate Dejtonskog mirovnog sporazuma s mogućim nesagledivim posljedicama po teško stečeni mir i uspostavljeni suživot u Bosni i Hercegovini. Očigledno je sinhronizovano, koordinirano djelovanje SNSD-a i HDZ-a gdje se ne preza od prijetnji secesijom, vojnicima na entitetskoj granici, stvaranjem novog teritorijalnog ustroja, poništavanjem pravosnažnih sudskih presuda i kvalifikacija najviših globalnih sudskih instanci. Negiranje genocida i nepriznavanje UZP-a kao presuđenog državnog koncepta svjedoči o bezobzirnosti i riješenosti protagonista ovakvog djelovanja da istraju u poduhvatu koji je unaprijed predodređen na neuspjeh”, kaže Džubur.

On ističe kako u ovom momentu unutar Bh. bloka u Hercegovačko-neretvanskom kantonu postoji korektna i konstruktivna svakodnevna korespondencija, kako na nivou općinskih tako i kantonalnih odbora i ona uvažava i slijedi put kojim ide ovaj politički savez na nivou centrala stranaka.

“Nadamo se da će destruktivne političke opcije u skoroj budućnosti konačno prihvatiti za njih nepremostivu surovu realnost i činjenicu da je BiH suverena i međunarodno priznata država koja je kroz svoju burnu historiju uspjela izdržati i nadživjeti mnogo ozbiljnije nasrtaje na njen integritet od sadašnjih. Stranke koje počivaju na glorifikovanju protagonista genocida i presuđenih ratnih zločinaca u demokratskim internacionalnim okvirima nemaju nikakvu budućnost”, zaključio je Džubur.

Lokalni izbori prioritet

Tarik Tanović novi je predsjednik Gradskog odbora Naše stranke Mostar, a kaže kako je ova politička opcija prirodno otvorena za razgovore s druge dvije članice Bh. bloka, pa tako i u HNK.

“Treba naravno imati na umu da DF i SDP imaju ovdje u HNK izborni rezultat, a NS veliku volju i dobre ideje za opštinske izbore te će sve svoje snage na nivou Hercegovine usmjeriti na razvoj građanske opcije, razvoj nekoliko opštinskih organizacija, osvještavanje glasača, veću komunikaciju sa NVO, kritičke osvrte na lokalne i kantonalne vlasti kao opozicija i naravno na lokalne izbore. Ukratko, kampanja za lokalne izbore već traje i svaki potez koji učini bilo koja progresivna građanska snaga do izbora, bit će i naš potez, odnosno bit će podržan”, izjavio je Tanović.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA