Vijesti
Čorbo Zećo: "Gdje bi Kajganić bio tužilac koji je izabran bez dana tužilačkog iskustva?!"
CKSK, Čorbo Zećo o Dobrovoljačkoj: Spalimo iluzije, politika je iznad pravosuđa! Ovo je pravosudni mrak!
Predmet "Dobrovoljačka" je još jedan pravosudni deja vu, odnosno pravosudni košmar kojem su izloženi heroji i branitelji BiH, i to na identičan način kako je to bilo u predmetu "Veliki park" koji je vođen protiv Dragana Vikića i drugih...
...a čiji je ishod itekako poznat.

Retrogradne politike ono što nisu uspjele riješiti vojno i fizički – likvidirati branitelje BiH – pokušavaju sada učiniti kroz pritisak na pravosuđe i provođenje postupka za radnje za koje je i Haški tribunal svojim pravorijekom izrekao: da su bile legitimne u svakom, a prije svega u vojnom smislu, ne nalazeći u istima ništa kažnjivo.

Međutim, izgleda da bh. pravosuđe zna "bolje”. Nije pravda da se osvjedočene patriote provlače kroz višegodišnju kaljužu sudskih procedura, pa da ih se onda, što je bilo bjelodano od samog početka, oslobađa, a sve nauštrb njihovog zdravlja, života njihovih porodica i, u konačnici, njihove imovine. Pravosuđe treba da bude neovisno, ali da u konačnici snosi punu odgovornost za svoje odluke, posebno kada iste imaju refleksiju na širi povijesni kontekst te, u konačnici, zajednicu u cjelini. U slučaju "Dobrovoljačka", svoju riječ su dali sudovi u Londonu i Beču – kolona JNA u Dobrovoljačkoj bila je legitiman vojni cilj. No Milanko Kajganić, sadašnji v. d. glavnog tužioca, više koristi političku nego pravnu normu. Pitam se gdje bi Kajganić bio tužilac koji je za državnog tužioca izabran bez dana tužilačkog iskustva imao priliku konkurirati za glavnog tužioca ili pak sudio Braco Stupar da 3. maja nije odbranjeno Sarajevo! Ne zanima njih kako je Milomir Savčić, optuženik za genocid, pobjegao u Srbiju. Optuženici nedostupni za pravosuđe, a pravosuđe nedostupno za narod! Projekt rušenja pravosuđa se nastavlja, a realizira ga velikosrpski projekt pokušavajući prikazati sve strane istima – i napadače i branioce!

I dok predstavnici međunarodne zajednice ponavljaju o potrebi da tužilačke institucije funkcionišu bez političkih utjecaja, djelima nam Tužilaštvo BiH svakog dana dokazuje svoju političku zavisnost; dok nedužnim ljudima uništava živote (Jusuf Pušina koji je nakon "Velikog parka" obuhvaćen i slučajem "Dobrovoljačka"). Bez istine i vladavine prava nema države... neprijatelji BiH to znaju, zato su Tužilaštvo BiH i Sud BiH stavili pod svoju kontrolu i, uz nekoliko časnih izuzetaka, upravljaju osobama nedoraslim za te pozicije.

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.