11.6 C
Sarajevo
29.03.2024

SDPBiH: Krajnje je vrijeme da se država zaštiti od sinhronizovanih napada

Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine (SDPBiH) očekuje od pravosudnih organa države da konačno počnu raditi svoj posao, te da poduzmu konkretne mjere na podizanju optužnica i procesuiranju svih javnih dužnosnika koji pozivaju na podrivanje suvereniteta Bosne i Hercegovine ili učestvuju u takvim aktivnostima blokiranjem i opstruiranjem rada državnih institucija.

– Krajnje je vrijeme da se sa formalnih osuda pređe na konkretna djela u pravcu zaštite države od sinhronizovanih napada koje u posljednje vrijeme provodi SNSD i Milorad Dodik, uz očitu, pa i javnu, podršku susjedne Republike Srbije – saopćeno je iz SDP-a BiH.

SDPBiH smatra nedupustivim “da Ured visokog predstavnika (OHR) ne izvršava svoju ustavnu obavezu zaštite pravnog poretka Bosne i Hercegovine, za što na raspolaganju ima sve pravne mehanizme”.

- OGLAS -

– Alternativa krizi i stalnim tenzijama jesu iskreni razgovori i rad u interesu građana u cijeloj Bosni i Hercegovini – navodi se.

SDPBiH, istovremeno, očekuje da politički subjekti koji čine većinu na državnoj razini, gdje raspolažu pozicijama i resursima u izvršnoj vlasti, iznesu konkretan i jasan plan djelovanja na popravci ekonomske situacije u BiH, zapošljavanju, ostanku i povratku mladih, boljim penzijama i većom brigom za građane.

– To će biti najbolji odgovor svima onima koji, umjesto da se bave stvarnim svakodnevnim životnim problemima građana, planiraju blokade i nasrtaje na državu Bosnu i Hercegovinu – navodi se u saopćenju.

Kako se nadalje navodi, sve inicijative koje  budu usmjerene na zaštitu države, njenih institucija i suvereniteta dobit će punu i nedvosmislenu podršku kadrova SDP-a BiH na svim razinama.

– Posebno želimo naglasiti kako ovo nije sukob s građanima Republike Srpske koji su osuđeni na najniže penzije, nedostatak radnih mjesta, korupciju, nerazjašnjena ubistva i odlazak mladih tamo gdje ih neće kvalifikovati po tome kako se zovu i imaju li odgovarajuću člansku kartu. Njima se posebno želimo obratiti s molbom da ne nasjedaju na tobožnju brigu vlasti u RS za njihovu sudbinu. Obični građani nemaju nikakve štete, niti koristi, od toga što je Ustavni sud BiH donio odluku u vezi s poljoprivrednim zemljištem u RS. Nije to nikakva borba za interese RS već za interese nekoliko probranih tajkuna koji će sada teže ostvariti svoje interese – ističu iz SDP-a BiH.

Nadalje, navode kako je SDPBiH spreman i opredijeljen sve svoje političke kapacitete staviti u funkciju zaštite države i svih njenih građana “kojima je dosta lažne brige od koje im je svaki dan sve gore, dok su oni koji se, tobože, zbog njih žrtvuju svaki dan sve bogatiji”.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA