7.7 C
Sarajevo
19.04.2024

Migranti i dalje pristižu, najviše iz Pakistana, Sirije..

Prema Informaciji, u periodu od 1. januara do 7. februara 2019. godine Službi za poslove sa strancima prijavljeno je 997 nezakonitih migranata. Namjeru za podnošenje zahtjeva za azil u ovom periodu iskazalo je 828 osoba, a zahtjev za azil je podnijelo njih 17.

Najviše migranata je stiglo iz Pakistana (17,1 posto), Sirije (15,2 posto), Iraka (14,4 posto), Alžira (12,7 posto) i Maroka (10,9 posto).

U periodu od 28. 1. do 7. 2. 2019. godine Službi za poslove sa strancima prijavljen je 301 nezakoniti migrant, a namjeru za podnošenje zahtjeva za azil iskazale su 243 osobe, dok je zahtjev za azil podnijelo njih osmoro, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

- OGLAS -

Podaci za januar ove godine u odnosu na januar 2018. godine pokazuju porast broja nezakonitih migranata, kao i porast iskazanih namjera za podnošenje zahtjeva za azil i podnesenih zahtjeva za azil.

Vijeće ministara BiH upoznato je i sa Informacijom Ministarstva vanjskih poslova u vezi sa zaključkom Vijeća ministara Bosne i Hercegovine sa 23. sjednice održane 15. 9. 2015. godine. Riječ je o redovnoj informaciji o stavovima ključnih institucija Evropske unije u vezi s migrantskom krizom.

Odluke i zaključci sa sjednice Vijeća ministara BiH

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, na prijedlog Ministarstva pravde, donijelo je danas Odluku o tarifi i naknadi troškova krivičnog postupka prema Zakonu o pružanju besplatne pravne pomoći.

Odlukom se uređuje tarifa po kojoj se obračunavaju troškovi i vrši naknada troškova krivičnog postupka koji pripadaju braniocu kada, na osnovu naloga Ministarstva pravde BiH, u krivičnom postupku pred Sudom BiH i prekograničnim sporovima zastupa osobu koja ostvari pravo na besplatnu pravnu pomoć u skladu sa Zakonom o pružanju besplatne pravne pomoći.

Tim ovim zakonom predviđeno da će službenici Ureda za pružanje besplatne pravne pomoći, koji je u sastavu Ministarstva pravde BiH, pružiti korisnicima sve vidove pravne pomoći propisane ovim zakonom, osim zastupanja u krivičnim postupcima.

PRIPREME ZA EXPO 2020.

Bosna i Hercegovina će sudjelovati na Svjetskoj izložbi EXPO-a 2020. Dubai i predstaviti svoje potencijale u okviru podteme „Prilika“ (Opportunity) s fokusom na obrazovanje, zapošljavanje, nove industrije i finansijski kapital, o čemu će biti obaviještena direkcija EXPO-a 2020. Dubai, navodi se u Informaciji Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa.

Ova svjetska izložba bit će održana od 20. oktobra 2020. do 10. aprila 2021. godine pod temom „Povezivanje umova, stvaranje budućnosti“.

EXPO 2020. Dubai otvara potencijalne mogućnosti pristupa tržištima zemalja za ukupno 3,2 milijarde potrošača i jedan je od najvećih globalnih događaja za oblasti privrede i kulture, a očekuje se predstavljanje oko 200 zemalja.

PRIPREME ZA NAREDNI SAMIT ZEMALJA ZAPADNOG BALKANA

Vijeće ministara BiH formiralo je Koordinacioni odbor sastavljen od predstavnika ministarstava i nadležnih institucija BiH u cilju koordinacije aktivnosti u vezi sa pripremom Bosne i Hercegovine za sljedeći Samit zemalja Zapadnog Balkana, u okviru Berlinskog procesa, koji će biti održan ove godine u Poljskoj.

USVOJEN IZVJEŠTAJ: PREGLED AKTIVNOSTI DONATORA 2017.

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva finansija i trezora BiH, usvojilo je Izvještaj „Pregled aktivnosti donatora 2017“.

Članice Foruma za koordinaciju donatora (DCF) u BiH alocirale su ukupno 421,68 miliona eura službene razvojne pomoći (ODA) u 2017. godini, od čega su 190,73 miliona eura grantovi, a 230,94 miliona eura krediti, što je za 183,92 miliona eura ili 30,4% manje u usporedbi sa 2016. godinom.

Ukupno isplaćena sredstva ODA-e u 2017. godini iznose 424,36 miliona eura, od čega je 184,87 miliona grantova, a 239,49 miliona zajmova, što, također, predstavlja pad ukupno isplaćenih sredstava u odnosu na prethodni period.

Najveći kreditori su bili EBRD, Njemačka i Svjetska banka, dok su EU, SAD/USAID, Njemačka, Švicarska i Švedska/SIDA osigurale najviše grant sredstava.

Najveći udio međunarodne razvojne pomoći u 2017. godini izdvojen je u sektore Transport 21%, Energija 21% i u sektor Konkurentnost i inovacije l4%.

Kompletan izvještaj će biti dostupan na stranici Ministarstva finansija i trezora www.mft.gov.ba i Foruma za koordinaciju donatora www.donormapping.ba, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA