17.7 C
Sarajevo
29.03.2024

Koronavirus ne mora da prodre u mozak da bi u njemu izazvao oštećenja

Novi koronavirus ne mora direktno da prodre u moždano tkivo da bi ga oštetio, pokazuje nova studija.

Naučnici su proučili mozak 19 pacijenata umrlih od kovida-19, fokusirajući se na tkivo regija za koje se vjeruje da su vrlo podložne prodoru virusa, prenosi Rojters.

Radi se o delu olfaktornog sistema, o mirisnom bulbusu (bulbus olfactorius) koji kontroliše čulo mirisa i moždanom stablu koje kontroliše disanje i rad srca.

Kod 14 pacijenata jedna ili obje regije sadržle su oštećene krvne sudove, neke su bile začepljene, neke ne.

- OGLAS -
Ta područja propuštanja bila su okružena upalno promenjenim tkivom, što je rezultat imunološkog odgovora organizma, utvrdili su naučnici, kako prenosi N1.

Oni nisu pronašli dokaza o prisustvu samog virusa, napisali su u radu objavljenom u časopisu „New England Journal of Medicine“.

„Bili smo sasvim iznenađeni“, rekao je koautor istraživanja dr Avindra Nat iz Nacionalnog instituta za neurološke bolesti i moždani udar.

Oštećenja koje je uočio njegov tim obično su bila povezana sa moždanim udarima i upalnim bolestima nervnog sistema, dodao je.

„Naši rezultati za sada ukazuju na to da oštećenje možda nije izazvano direktnim prodorom virusa SARS-CoV-2 u mozak“, kaže dr Nat.

„U budućnosti planiramo da proučimo kako kovid-19 oštećuje krvne sudove u mozgu i da li proizvodi neke kratkoročne i dugoročne simptome koje vidimo kod pacijenata“.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA