Vijesti
Piše: Delina Voloder
CPCD za svoj 25. rođendan obnovio spomenik ICAR konzerve: Simbolična proslava i njegovanje kulturno-historijskog nasljeđa BiH! U organizaciji Centra za promociju civilnog društva uz podršku Grada Sarajeva i Akademije likovnih umjetnosti, danas je pored Zemaljskog muzeja svečanim otvorenjem obnovljenog spomenika ICAR konzerve simbolično proslavljen 25. rođendan CPCD-a.
#

ICAR konzerva kao spomenik međunarodnoj zajednici, dugi niz godina bio je zapušten, a njegova obnova, koju je inicirao CPCD, podsjetnik je važnosti njegovanja i očuvanja spomenika koji je dio kulturno-historijskog nasljeđa BiH.  

ICAR konzerva – duhovit i tužan spomenik 

Direktorica CPCD-a, Aida Daguda, istakla je da je ova organizacija svoj 25. rođendan željela obilježiti na poseban način, dajući svoj doprinos očuvanju kulture naše zemlje. 

“Za 25. godina našeg postojanja, željeli smo uraditi nešto originalno. Izuzetno sam zadovoljna jer smo odabrali ovaj spomenik za restauraciju. Ovaj spomenik istovremeno je i duhovit i tužan; pomalo liči na našu zemlju. Mi smo ga odabrali najviše iz razloga što ovaj spomenik šalje poruku koju propagira i naša organizacija, a to je da zaista cijenimo pomoć međunarodne zajednice, ali se nadamo da ćemo imati nešto bolje od ICAR-a u budućnosti”, poručila je Daguda. 

Moralna dužnost očuvanja umjetničke baštine 

Studentica i student sa Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu, Larisa Kadić i Dino Tozo, učestvovali su u restauraciji ovog spomenika i istakli važnost obnove ICAR konzerve ali i uključenja mladih u ovakve i slične projekte. 

“Sam proces restauracije smo obavljali i mehaničkim i hemijskim metodama, prilikom čega smo uklonili sva oštećenja na spomeniku. Dok smo radili na restauraciji najviše su nam prilazili stariji ljudi, što nam je dokazalo da mladi možda i ne znaju šta predstavlja ovaj spomenik. Zadatak ove restauracije je naša profesionalna i moralna dužnost da očuvamo i da se brinemo o našoj umjetničkoj i kulturnoj baštini”, poručili su. 

Društvena odgovornost je uvijek primarna 

Dajana Cvjetković, menadžerica programa u CPCD-u, posebno naglašava simboliku ovog poklona građanima Sarajeva i BiH. 

“Mi stalno zagovaramo da ogranizacije civilnog društva treba svojim djelima, misijom i vizijom vraćaju sve što mogu gradu, građanima. Odlučili smo poslati poruku za naš 25. rođendan da ne očekujemo poklone koje će nama neko dati, već da mi damo poklon gradu i da kažemo koliko cijenimo kulturno-historijsko nasljeđe koje imamo, a koje je zapostavljeno. Naša namjena je da kažemo građanima da svoje rođendane obilježavaju na društveno odgovoran način. Ovaj proces nije bio jednostavan; trajao je godinu dana. Ovim činom željeli smo ukazati i da cijenimo autora koji je osmislio ovakav spomenik”, naglasila je. 

Autor koji je osmislio ovakav spomenik je svjetski poznat umjetnik Nebojša Šerić Šoba, koji je 2007. godine podigao spomenik u obliku konzerve ICAR kao simbol sarkastičnog stava prema pomoći međunarodne zajednice onima koji su u periodu rata u BiH bili primorani jesti sadržaj iz ove konzerve. 

ICAR je bila čuvena konzerva mesa za koju nikad definitivno nije utvrđen sastav, rok trajanja, porijeklo. Ono što su građani tokom rata znali je da nemaju ništa bolje od toga i da nemaju mogućnost izbora. 

Sada, kada imaju mogućnost izbora, građanima je ostalo da se simbolično prisjećaju i njeguju kulturu ali i sjećanje na teške dane i periode iza njih u kojima je i ICAR konzerva bila velik luksuz. 

Uz svečano otvaranje i predstavljanje obnovljenog spomenika ICAR konzerve, direktorica CPCD-a, Aida Daguda poručila je: “Domaće je uvijek bolje! Nadamo se da nam više nikada neće zatrebati ovakve konzerve!” 

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.