17.7 C
Sarajevo
29.03.2024

Austrijski kancelar Kurz o migrantima: Moramo osigurati granice i boriti se protiv krijumčara

Savezni kancelar Austrije Sebastijan Kurz poručio je danas iz Budve da su države Zapadnog Balkana pomogle Evropskoj uniji u zaustavljanju migranata ka uslasku u njihove države, ali da se granice moraju osigurati i da se sve države moraju boriti protiv krijumčarenja migranata,prenosi Anadolu Agency (AA).

Kurz, koji učestvuje na konferenciji o ekonomiji koja se održava u Budvi, na pitanje da prokomentariše problem koji je nastao sa migrantima na granici između Bosne i Hercegovine i Hrvatske, kazao je da je zahvalan državama Zapadnog Balkana na podršci.

“Imali smo tešku 2015. 2016. i 2017. godinu za mnoge države u EU. Države Zapadnog Balkana su pomogle da se osiguraju njihove granice. One su pomogle da se ubrza proces zatvaranja balkanske rute u pravcu EU. Ali smo očekivali od država Zapadnog Balkana da ostanu posvećene partnerstvu i rade zajedno i da zaustave ilegalne migracije“, kazao je Kurz.

- OGLAS -

Istakao je da “mi kao vlade moramo da dozvolimo da migranti uđu u EU, a ne da budu krijumčari ti koji će odlučivati“.

“To znači da mi moramo da osiguramo granice i da moramo zajedno da se borimo protiv krijumčara. Zato sam veoma zahvalan, jer su zemlje Zapadnog Balkana ostale naši partneri“, istakao je Kurz.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA