17.7 C
Sarajevo
29.03.2024

Trumpova i Bidenova kampanja potrošile milione dolara

Američki predsjednik Donald Trump i demokratski protukandidat Joe Biden povećali su u julu trošenje u sklopu kampanje za predsjedničke izbore u novembru, pokazuju izvješća podnesena u četvrtak Saveznom izbornom povjerenstvu.

Biden, koji je prihvatio demokratsku predsjedničku nominaciju u četvrtak, potrošio je gotovo 60 miliona dolara, dok je u sklopu Trumpove kampanje potrošeno skoro 65 miliona dolara.

Troškovi Bidenove i Trumpove kampanje sve se više približavaju istoj brojci.

- OGLAS -

Trump, koji je započeo prikupljati sredstva za svoju kampanju nekoliko mjeseci nakon preuzimanja funkcije 2017., imao je u travnju otprilike dvostruko više sredstava na raspolaganju od Bidena, koji je tada postao de facto kandidat Demokratske stranke.

Trumpova je kampanja do jula imala 121 milion dolara, a Bidenova gotovo 99 miliona dolara.

Izvješća obje kampanje podnesena ovoga mjeseca sugeriraju da imaju otprilike jednaka sredstva na raspolaganju, kada se uzmu u obzir resursi njihovih političkih stranaka i povezanih političkih odbora.

Biden planira u narednim mjesecima povećati trošenje na oglašavanje.

Biden je u julu potrošio više od 46 miliona dolara na televizijsko oglašavanje i druge vrste medijskog oglašavanja.

Izvješća pokazuju da je ukupna potrošnja bila više od 60 posto iznad junske.

Trumpova je kampanja potrošila više od 44 miliona dolara na oglase u julu, a ukupna potrošnja porasla je za otprilike četvrtinu u odnosu na prethodni mjesec.

Izbori u studenom mogli bi postati “najskuplji” u američkoj historiji.

 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA