13.8 C
Sarajevo
28.03.2024

UN upozorile iranskog ministra da neće dobiti vizu SAD za dolazak u New York

Šef iranske diplomatije Muhamed Džavad Zarif izjavio je danas da ga je generalni sekretar UN Antonio Gutereš upozorio da američke vlasti odbijaju da mu izdaju vizu za dolazak na zakazanu debatu u sjedištu UN u Njujorku.

Zarif je rekao da mu je Gutereš prenio da je državni sekretar SAD Majk Pompe rekao da SAD “nemaju vremena da mu izdaju vizu i da to neće ni učiniti”.

“Generalni sekretar je Pompeu odgovorio da Iran ima pravo da učestvuje na otvorenom zasijedanju” svih članica UN u četvrtak o poštovanje Povelje UN, rekao je Zarif.

- OGLAS -

Neizdavanje vize je “znak pometnje američke vlade i Trampovog režima”, rekao je Zarif i dodao da je u debati u Njujorku htio da pomene “zločine Amerike”.

Napetost između Irana i SAD se znatno pojačala zbog ubistva iranskog generala Kasema Solejmanija u petak u američkom napadu u Iraku.

SAD kao zemlja-domaćin sedišta UN načelno imaju obavezu da ekspeditivno izdaju vize predstavnicima članica UN koji dolaze na sastanke.

Američke vlasti su u septembru kasnile u davanju viza delegaciji Irana za zasijedanje Generalne skupštine UN. U toj delegaciji su bili Zarif i predsjednik Irana Hasan Rohani.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA