3.8 C
Sarajevo
19.04.2024

Sindikat u RS-u predlaže izmjene zakona radi zaštite žena radnica, majki i budućih majki

Savez sindikata Republike Srpske uputio je incijativu za izmjene seta zakona iz oblasti rada i zdravstva u cilju zaštite žena-radnica, majki i budućih majki uputili predsjednici RS Željki Cvijanović i očekuju njenu podršku, javlja Anadolu Agency (AA).

Ranka Mišić, predsjednica Saveza sindikata RS, na konferenciji za novinare u Banjaluci je ovu incijativu navodeći da je to neophodno kako bi se poboljšala demografska slika.

“Istraživanja ukazuju da trudnice i porodilje nisu u zavidnoj situaciji”, rekla je ona i dodala da je rađanje djece velika i hrabra odluka koja nema pravu podršku.

- OGLAS -

Podsjetila da je sve manje prvačića, a stopa smanjenja stanovništva je jako vidljiva.

“Stopa prirodnog priraštaja od 2002. godine negativna, a ključni problem je i što odlaze mladi ljudi”, rekla je ona.

Savez sindikata definisao je četiri problema za koje je iznio rješenja.

“Prvi problem pitanje bolovanja trudne žene u radnom odnosu. Statistka pokazuje da sve veći broj trudnica ima zdravstvenih problema i moraju na bolovanje, za vrijeme kojeg ima umanjenu platu koja iznosi 70 odsto plate i naš zahtjev je da ima platu u punom iznosu”, rekla je Ranka Mišić.

Prema trenutnim zakonskim odredbama žene koje rade na određenovrijeme i zadnjeg mjeseca ugovora o radu ako ostane trudna i ode na trudničko bolovanje dobiće samo 405 KM mjesečno kao žene koje nisu zaposlene, a Savez sindikata smatra da je potrebno da žene u ovakvoj situaciji imaju puni iznos plate kao da radi.

Između ostalog Savez sindikata prepoznao je i problem majki, pa predlažu da majke djece do sedam godina, koja se razbole, uz preporuku pedijatra imaju pravo na bolovanje sa punim iznosom plate kako bi mogle njegovati djecu.

“Sve žene koje su od decembra ili januara na porodiljskom odsustvu u javnom sektoru imaće naknadu za vrijeme porodiljskog odsustva koja predstavlja prosjek zadnjih 12 plata. Obizrom da je došlo do povećanja plata u javnom sektoru i žene koje rade imaće platu povećanu za oko 100 KM, dok će one na porodiljskom imati prosjek od prošle godine odnosno izgubiće jednu platu za vrijeme porodiljskog odsustva. Neophodno je da se predvidi da žena za vrijeme porodiljskog odsustva ima pravo na naknadu plate ko bi ostvarila kao da je bila na radu”, rekla je Ranka Mišić.

 
- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA