Vijesti
Čudni potezi tužilaštva KS: Sarajlija propustila da djeluje pa ignorirala izuzeće “malina respiratora“ Ukoliko se svi navodi u pismu pokažu istinitim, to će se najviše odraziti na postupak, odnosno suđenje premijeru FBiH Fadilu Novaliću i ostalima, koji su već sada stavljeni u iznimno tešku poziciju
# Inforadar

Tužioci Kantonalnog tužilaštva Sarajevo, čiji rad u KCUS u okviru provjera funkcionalnosti malina repsiratori nadzire Senad Kreštalica, tužilac blizak SDA, prilikom jučerašnjeg ulaska u Klinički centar Univerziteta u Sarajevu (KCUS) nisu izuzeli niti jedan od spornih respiratora, kao što nisu izvršili bilo kakav uviđaj nad njima, već su tek napravili izvještaj o zatečenom stanju, saznaje Inforadar.

Prema saznanjima našpeg portala, tužilac Kreštalica je otišao i korak dalje pa pokušao da ureduje da se uz ovaj formiran još jedan predmet a u vezi sa „širenjem panike“, te da umjesto SIPA-e u KCUS uđe Federala uprava policije.

Podsjećamo, nakon što su u prošlu subotu objavljene informacije i pismo doktora (čija je autentičnost juče potvrđena) sarajevska kantonalna tuziteljica Sabina Sarajlija morala je po službenoj dužnosti, a zbog sumnje o počinjenom krivičnom djelu protiv zdravlja ljudi, istog trenutka reagirati.

To je jasno propisano Krivičnim zakon FBiH, Član 240 u vezi sa Članom 229.

Inforadar / 
 
Inforadar / 

Prema navodima u pismu ljekara, odnosnon anesteziologa KCUS-a, malina respiratori nisu funkcionalni jer imaju problem sa dovodom kisika, a što se dovodi u uzročno-posljedičnu vezu sa smrću pacijenata. Također postoji više jasnih dokaza da je riječ o transportnim respiratorima za hitnu pomoć, a ne spravama koje je moguće koristiti u intenzivnoj.

S tim u vezi glavna kantonalna tužiteljica istu je večer propustila narediti izuzimanje respiratora iz Intezivne njege KCUS te su oni, prema saznanjima Inforadara, već sutradan alocirani. Osim toga, kantonalna tužiteljica nije izuzela ni medicinsku dokumentaciju preminulih pacijanata, dnevne liste praćenja pacijenata, kao ni dokumentaciju Verlaba i Instituta za mjeriteljstvo BiH.

U međuvremenu se pozabavila otvaranjem istrage protiv Vlade Kantona Sarajevo i njenog kriznog štaba na koje su se žalili iz KCUS, a za haotično stanje u ovom kliničkom centru pravdala se upitnom nadležnošću.

Tek jučer, nakon velikog pritiska javnosti i dogovora u Tužilaštvu BiH, Sarajlija je formirala tim tužilaca, ali je za nadzornu osobu uz oblasti privrednog kriminala postavila zamjenika Seada Kreštalicu, inače čovjeka bliskog SDA, koji je zbog umiještanosti u koruptivne radnje svojevremeno bio suspendiran sa dužnosti gotovo čitavu godinu.

Inforadar / 

Rezultat jučerašnjeg dana bilo je izuzeće tek spornog pisma. Olakšavajuća okolnost je što se među timom iz tužilačkog dijela KS jučer pojavio državni tužilac Džermin Pašić, kao i pripadnici SIPA-e.

Zašto je opstruirana hitna intervencija kantonalnog tužilaštva najbolje se vidi kroz hronologiju događaja koji su uslijedili nakon svjedočenja direktorice KCUS Sebije Izetbegović 24. marta ove godine pred Sudom BiH u predmetu respiratori.

Izetbegović je tada izjavila da je njeno „da nabavi respiratore, a na anesteziolozima je da ih koriste“. Podsjećamo da su prije podizanja optužnice odbrane pregledale dokaze i od tog trenutka SDA, preko bliskih osoba, pokušava ove respiratore staviti u funkciju. Najprije posredstvom Instituta za mjeriteljstvo dobijen je nalaz „da su respiratori u redu na osnovu prateće dokumentacije“, potom je plaćena izvjesna firma iz Beograda da ih verifikuje, što se nije desilo.

Inforadar / 

Nakon toga je Verlab izdao čudnu verifikaciju „da respiratori rade“, ali bez napomene gdje se mogu upotrebljavati – a što je proglašeno poslovnom tajnom, da bi ih na kraju od cijele Bosne i Hercegovine stavili u funkciju – samo u KCUS-u!

Sve ostale bolnice koje su ih primile – ostavile su ih u skladištima.

Tako su nakon svjedočenja Sebije Izetbegović pred Sudom BiH doktori uvidjeli da je svu odgovornost direktorica okušava da prebaci na njih, pa je kao produkt takvog razvoja događaja nastalo i famozno pismo. Ukoliko se svi navodi u pismu pokažu istinitim, to će se najviše odraziti na postupak, odnosno suđenje premijeru FBiH Fadilu Novaliću i ostalima, koji su već sada stavljeni u iznimno tešku poziciju.

(Inforadar.ba)

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.