1 C
Sarajevo
19.04.2024

Brojni bh. zvaničnici na listi Tužilaštva BiH za saslušanje u predmetu ‘Ikona’

U cilju provjera navoda u predmetu formiranom na temelju dopisa ministrice vanjskih poslova Bosne i Hercegovine (BiH) Bisere Turković, u javnosti poznatom kao predmet “Ikona”, Tužilaštvo BiH vrši provjere i saslušat će sve osobe koje su bile uključene u organizaciju posjete ministra vanjskih poslova Rusije Sergeja Lavrova, potvrđeno je za Radio Slobodna Evropa (RSE).

“U okviru navedenog predmeta provode se radnje i aktivnosti, kao i zahtjevi i prikupljanje dokumentacije putem međunarodne pravne pomoći, te će u okviru tog predmeta biti saslušan i veleposlanik BiH u Moskvi. Također će se saslušati i sve osobe koje su sudjelovale u organiziranju ove posjete, kao i sva tri člana Predsjedništva BiH, zbog eventualnih propusta i dešavanja kojima je narušen ugled Bosne i Hercegovine”, navodi se u saopštenju Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Tužilaštvo BiH je 18. decembra, nakon navoda o mogućoj zloupotrebi, formiralo predmet. Tada su potvrdili da će izvršiti provjere “u vezi s ikonom Svetog Nikole koju je Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, poklonio ministru Sergeju Lavrovu”.

- OGLAS -

Rusija je 23. decembra vratila ambasadi Bosne i Hercegovine u Moskvi pozlaćenu ikonu, koja je nastala prije 300 godina i pronađena u Luganjsku, koji se nalazi na okupiranoj teritoriji Ukrajine, nakon što je izražena sumnja da se radi o ukrajinskom nacionalnom blagu.

“Ukrajinska ikona opekla je ruke čak i iskusnim ciničnim ruskim diplomatama koji su je se odrekli. Ali, gospodin Dodik i dalje laže, nadmašujući svoje starije prijatelje. Ukrajina i dalje zahtijeva povratak ikone”, napisao je Dimitro Kuleba (Dmytro Kuleba), ukrajinski ministar vanjskih poslova na Twitteru.

Kuleba je reagovao na izjave Milorada Dodika od utorka (5. januar), koji je nakon izlaska iz bolnice, u kojoj je boravio zbog zaraze korona virusom, negirao da je ikona ukrajinsko vlasništvo, te ustvrdio da je “priča izmišljena u Federaciji BiH [jedan od dva entiteta u BiH, drugi je Republika Srpska (RS)]”.

“Vi ste izmislili to iz Federacije BiH i lažnu priču napravili. Ukrajina nikada nije postavila pitanje nestanka te ikone. Radi se o porodičnoj ikoni. Ni dan-danas organi vlasti nisu tražili tu ikonu”, kazao je Dodik.

Predsjedavajućeg Predsjedništva BiH je 5. januara u Banjoj Luci kazao da će “pozvati ljude koji su mi dali tu ikonu i javno vratiti”.

On je pozlaćenu ikonu ruskom šefu diplomatije Sergeju Lavrovu uručio tokom sastanka održanog 14. decembra u Istočnom Sarajevu.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA