Vijesti
Cvijanović: Presuda Karadžiću nema političke implikacije po RS Predsjednica (RS) Željka Cvijanović izjavila je da presuda prvom predsjedniku RS Radovanu Karadžiću nema, niti može da ima, političke implikacije po taj bh. entitet
#

Istakla je da se utvrđuje samo individualna krivica, te da se ni u kojem slučaju ne odnosi na cijelu RS, niti njenu budućnost.

- Ali postoji taj gorak okus i opravdano nepovjerenje koje je postojalo i ranije prema sudovanju Haškog tribunala – rekla je Cvijanović i dodala da ono nije doprinjelo boljim odnosima u BiH.

- Selektivni pristup nas je odmakao jedne od drugih – rekla je ona.

Takve presude, navodi Cvijanović, služe kao određeni izgovor za neke druge radnje koje su se dešavale na ovim prostorima.

- Bilo je mnogo dešavanja tokom rata, a i političkih pritisaka nakon rata, pa izgleda da ovo sve treba da služi kao opravdanje za sve to što je podrazumijevalo odnos prema jednom eksperimentu, jer očito BiH jeste postavljena kao jedan eksperiment – rekla je entitetska premijerka.

Imajući u vidu, kako je dodala, ranije presude Haškog tribunala, mogla se očekivati i današnja Karadžiću.

- Poučeni onim što se dešavalo u prethodnom periodu te prateći čitav slijed događaja kada je u pitanju sudovanje Haškog tribunala, mogli smo da izvedemo zaključak da će se upravo desiti nešto poput današnje presude. Prateći sve ono što se dešavalo mogli smo da vidimo da postoji selektivan pristup pravdi i da je postojao politički koncept puno prije nego što je krenulo sudovanje i ljudi pozvani da odgovaraju za određena djela na osnovu sumnji koje su postojale -rekla je Cvijanović.

Tvrdi da su izricane teške, tipske presude kada je u pitanju srpski narod, a za druge narode oslobađajuće.

- Jasno je da je postojala jedna politička matrica i da se pokušava pravosudnim presudama popuniti politički prostor, odnosno da bi se zapakovalo u jednu političku priču crno-bijelog konteksta, u kojoj su jedni krivi, a drugi žrtve – rekla je Cvijanović za RTRS.

Nema, dodala je, pravde i pravičnosti, jer bi u tom slučaju bio isti tretman za sve koji su počinili zločine, bez obzira iz kojeg naroda dolaze.

- Nikada ne bih opravdala bilo kakav zločin. Samo govorim da zločin ima svoje ime i prezime i da treba da se dodijeli sankcija svakome bez obzira iz kojeg naroda dolazi. Ovdje to nije bio slučaj. Išlo se tipski na presuđivanje onih koji pripadaju politici ili vojnoj strukturi Srba, a drugi su oslobađani – tvrdi Cvijanović.

Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove pravoslažno je osudio bivšeg predsjednika RS Radovana Karadžića na doživotnu kaznu zatvora.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.