Vijesti
Cvijanović: "Razgovor i dogovor je prva opcija RS-a" Predsjednica Republike Srpske tvrdi da manji bh. entitent nije "remetilački faktor", ali da neće dozvoliti umanjivanje nadležnosti RS-a.
#

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović tvrdi da će institucije tog bh. entiteta donositi odluke u korist svojih građana te da nisu „remetilački faktor, ali neće dozvoliti ni oduzimanje nadležnosti ni umanjenje ustavnog kapaciteta“.

"Ako hoćete razgovor i dogovor, mi smo tu. Ako nećete i mislite da nas non-stop kinjite i prljate, i da ćemo tako nešto podnositi, onda je to pogrešno"- navela je ona.

Na pitanje koliko je izvjesno da RS od proljeća nardne godine "krene svojim putem", ukoliko se ne poštuju njeni stavovi, kako je naveo lider SNSD-a Milorad Dodika, Cvijanović je rekla novinarima u Banjoj Luci da, ako je to izlaz iz takve situacije, onda će se institucije tako i ponašati.

"Ali, u svim odlukama RS uvijek u prvi plan kao model rada stavlja opciju razgovora, pregovora i dogovora" - dodala je ona.

Tvrdi da je sve u BiH već godinama paralisano i blokirano, te da tome nisu doprinijeli predstavnici RS-A.

Podsjetila je da je više od godinu dana bilo blokirano uspostavljanje vlasti na nivou BiH, a kada je do toga došlo, urađeno je djelimično.

"Nemate vi šta blokirati. Tamo je sve već zamrznuto, blokirano, neinventivno, nekreativno, nespremno za rad i funkcionisanje", utvrdila je ona.

Optužila je bošnjačke zvaničnike za dugogodišnja nastojanja da se RS-u oduzmu nadležnosti te da se to ranije radilo preko visokog predstavnika, a sada odlukama Ustavnog suda BiH kojom se knjiženje ili upisivanje svojine nad poljoprivrednim zemljištem u RS zabranjuje i proglašava neustavnim i državnom imovinom. 

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.