7.7 C
Sarajevo
25.04.2024

U toku pripremni radovi za probijanje tunela “Hranjen”

U općini Pale  u toku su pripremni radovi za probijanje tunela “Hranjen”, kao dijela buduće brze ceste koja će Goražde povezati sa Sarajevom. 

Premijer Bosansko-podrinjskog kantona (BPK) Goražde Emir Oković, koji je, zajedno s načelnikom općine Pale  obišao ovaj lokalitet, istakao je da, uprkos lošim vremenskim uvjetima, radovi na osiguranju potrebne infrastrukture teku planiranom dinamikom i u skladu s ugovorom koji je zaključen s izvođačem radova.

Trenutno je u toku izgradnja pristupnog puta do mjesta gdje bi se trebalo započeti s probijanjem tunela. Prema riječima Okovića, obimni pripremni radovi podrazumijevaju postavljanje betonske baze i ostale pripreme za izgradnju.

- OGLAS -

Ohrabruje nas činjenica da, i pored vremenskih okolnosti kakve jesu, izvođač radova ne stoji i čini ono što se može kako bi u predviđenom terminu došlo do glavnih radova, a to je do iskopa samog portala tunela. Konkretni radovi mogu se očekivati s poboljšanjem vremenskih prilika, odnosno u rano proljeće. Do tada je potrebno osigurati svu infrastrukturu, napraviti pristupne puteve preko rijeke Prače i do samog ulaza u portal – kazao je Oković.

Dodao je da je BPK Goražde stvorio sve formalne pretpostavke te izdao potrebne saglasnosti.

 

U toku je izdavanje rješenja iz oblasti Zakona o šumama, tako da smo apsolutno zadovoljni i dinamikom i svim onim što vidimo na terenu. Kada je riječ o eksproprijaciji, u prvoj fazi nema prevelikih zahtijeva, jer je eksproprijacija vezana za ulazne portale i to se odvija planiranom dinamikom. Ugovor je zaključen po principu “projektiraj i gradi” i to je faktički obaveza izvođača i samog investitora JP „Autoceste“ – istakao je premijer BPK Goražde.

Načelnik općine Pale  Asim Zec istakao je da i lokalna zajednica nastoji ispuniti svoj dio obaveza.

– Izuzetno dobro sarađujemo s predstavnicima firme “Euro-Asfalt”. Smatram da maksimalno izlazimo ususret da bi pripremne radnje bile završene i da bi se s početkom proljeća krenulo s aktivnostima na izgradnji samog portala ulaza u tunel. Mislim da će to biti ispoštovano, nema zastoja, sve funkcionira, radi se i oko trafostanice, mreže, prijelaza preko rijeke, izdavanja urbanističke dozvole. Sve je u toku i firma koja je dobila posao neće zbog nas niti jednog momenta imati problema da izvodi svoje radove – kazao je načelnik općine Pale u FBiH.

Sporazum o izgradnji tunela “Hranjen” potpisan je u septembru prošle godine. Vrijednost radova povjerenih preduzeću “Euro-Asfalt” iznosi oko 81 milion KM sa PDV-om. Od toga je 70 miliona KM osigurano iz dobiti ”BH Telecoma”, dok su ostatak sredstava JP “Autoceste” FBiH. Radovi u okviru LOT 1 podrazumijevaju probijanje tunela i izgradnju primarne pregrade. Rok za izgradnju tunela je 36 mjeseci.

Premijer BPK Goražde podsjeća da su uporedo s tim vođene i aktivnosti oko osiguranja dodatnih sredstava da bi bila zaokružena finansijska konstrukcija za kompletnu dionicu brze ceste.

OPEC-ov Fond za međunarodni razvoj (OFID) iskazao je spremnost za finansiranje ovog projekta kroz povoljna kreditna sredstva u iznosu od oko 100 miliona KM. Sada je sve do države i FBiH koji trebaju provesti uobičajenu proceduru oko međunarodnih kredita. LOT 2 podrazumijeva izgradnju trase i kompletiranja sekundarne obloge tunela – podsjetio je Oković.

Izgradnjom brze ceste Goražde – Sarajevo cestovna udaljenost između dva grada bit će smanjena sa sadašnjih 95,6 na 56 kilometara, a umjesto sat i po vožnja će trajati 45 minuta.

 
- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA