11.6 C
Sarajevo
26.04.2024

BiH i Grčka obilježavaju 27 godina diplomatskih odnosa

Bosna i Hercegovina i Grčka ove godine obilježavaju 27 godina diplomatskih odnosa, međutim dobri odnosi ne trebaju stagnirati, može se uraditi mnogo više na zbližavanju država, poručio je grčki ambasador u BiH Georgios Iliopoulos večeras na prijemu u povodu Nacionalnog praznika Grčke.

“Ponosni smo da je tokom ovog poglavlja Grčka zagovarala i podržavala najosnovnije vrijednosti čovječanstva: slobodu, dostojanstvo i demokratiju” – istakao je Iliopoulos.

U dugoj historiji, istakao je, Balkan je uvijek imao centralnu ulogu u vanjskoj politici, uključujući i danas znani zapadni Balkan.

- OGLAS -

Kazao je da vjeruju u ovaj region, ljude i potencijal te da su se temeljem toga uvijek zalagali za njegovu budućnost koja može biti, kako je naglasio, samo evropska.

“Grčka je priznala BiH 1992. godine, slavimo 27 godina izvanrednih diplomatskih odnosa. Nakon rata smo pokušali pomoći, uglavnom kroz obrazovanje i zdravstvo” – rekao je Iliopoulos.

Poručio je da je politika važna, ali da nije sve što je potrebno. Značajnim smatra trgovinu, ali i kulturu.

U vezi s razvojem trgovinskih i turističkih veza, najavio je otvaranje direktne avionske linije između Sarajeva i Atine u junu ove godine, Aegeon Airlinesa.

Prijemu u povodu Nacionalnog praznika Grčke prisustvovali su predstavnici političkog i javnog života, kao i predstavnici međunarodnih organizacija i ambasada u BiH.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA