Vijesti
Damir Arnaut: HDZ i SNSD blokiraju rad Istražne komisije za pravosuđe
# Arhiva

Prema odgovoru (prilog) koji je poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Damir Arnaut dobio od HDZ-ovog sekretara tog doma Marina Vukoje, HDZ i SNSD odlučili su blokirati rad Istražne komisije za stanje u pravosuđu, a time i odluku Doma kojom je ta komisija uspostavljena.

Vukoja odbija sazvati konstituirajuću sjednicu Istražne komisije jer HDZ i SNSD nisu imenovali članove u istu, uz tvrdnju da Poslovnik nalaže da struktura članova svake konkretne komisije, uključujući i ovu, bude proporcionalna veličini Klubova poslanika.

Poslovnik, međutim, proporcionalnost nalaže isključivo u pogledu ukupnog broja članova u svim komisijama Doma, što potvrđuje i akt Borjane Krišto, sa preciznom tabelom, od 18.12.2018. (prilog). Vukojino pozivanje na isti član Poslovnika na koji se prije devet mjeseci pozvala Krišto, ali sa potpuno suprotnom interpretacijom, pokazuje svu neprincipijelnost HDZ-a i uopće pristup te stranke pravnim pitanjima po principu "pravna norma je ono što mi u datom trenutku odgovara".

Šta više, s obzirom da u Domu djeluje čak devet poslaničkih Klubova različitih veličina, jasno je da se proprocionalnost nikako ne može postići u svakoj pojedinačnoj komisiji, već samo kroz ukupan broj članova svih komisija.

To potvrđuje i sastav svih ranijih komisija, kako stalnih, a posebno privremenih. Primjera radi, Istražna komisija za utvrđivanje utroška sredstava Izvozno-kreditne agencije BiH je od ukupno 6 članova imala dva člana iz SDA, po jednog iz HDZ, SNSD i DF, te Zaima Backovića koji nije ni imao poslanički Klub, a niti jednog člana iz kluba SDS, SBB, ili SDP. Identična situacija je sa svim ostalim komisijama.

S obzirom da je Vukojina interpretacija bez presedana u 23 godine postojanja Predstavničkog doma, jasno je da se radi o opstrukcijama čiji je jedini cilj onemogućiti rad Istražne komisije koju je taj dom osnovao i čiju su uspostavu pozdravile Ambasada SAD i Misija OSCE-a. U normalnim okolnostima, ovakve opstrukcije bi postale predmet istrage nadležnog tužilaštva. U okolnostima u kojim je uopće neophodna uspostava parlamentarne istražne komisije za stanje u pravosuđu, i ovakva zlouoptreba će vjerovatno proći bez sankcija.

S obzirom da Denis Zvizdić, bošnjački član Kolegija koji je na tu funkciju izabran sa manje bošnjačkih glasova od Nermina Nikšića, preglasavanjem od strane HDZ-a i SNSD-a, nije u stanju nositi se sa ovim nasrtajima na nadležnosti Doma kojim predsjedava, neophodno je da sam Dom u što skorijem roku sam sebi vrati nadležnosti koje mu Krišto, Radmanović i Vukoja pokušavaju oduzeti, zaključuje Arnaut.

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.