Vijesti
Damir Gradaščević nakon 27 godina osuđen za ubistvo u Sarajevu Vrhovni sud Federacije Bosne i Hercegovine potvrdio je presudu Kantonalnog suda u Sarajevu kojom je Damir Gradaščević pravosnažno osuđen na kaznu zatvora od četiri godine zbog ubistva Miloša Vujića Panića, saopšteno je iz ove pravosudne institucije.
#

Gradaščević je osuđen da je 13. septembra 1993. godine oko 12:40 sati u dvorištu zgrade u Sarajevu fizički napao Miloša Vujića Panića udarajući ga pesnicama u predjelu glave i ramena.

Osuđeni je potom ispalio tri hica od kojih je jedan pogodio Panića u predjelu desne strane glave, nakon čega je i preminuo.

Riječ je o predmetu koji je pravosnažno okončan poslije 27 godina sudskih procesa i četiri ukinute presude Gradaščeviću.

Povod za krvavi obračun bilo je smeće koje je bačeno ispred šupe žene čiji su inicijali N.Č, sa kojom je Gradaščević bio u vezi.

Ovo je jedan od najdužih slučajeva koji se vodio na Kantonalnom sudu u Sarajevu jer je Gradaščević bio u bjekstvu 15 godina.

Prvobitno je pušten iz zatvora u januaru 1994. godine i branio se sa slobode zbog ratnih okolnosti, što je on iskoristio za bijeg i pobjegao u Hrvatsku. Nakon što je postao njihov državljanin, pobjegao je u SAD. Međunarodna potjernica raspisana je tek 2009. godine.

Osuđivan je u odsustvu, a nakon dolaska u BiH branio se sa slobode.

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.