15 C
Sarajevo
26.04.2024

Tužilaštvo BiH: Veterinarski inspektor priznao krivicu za primanje dara

Optuženi Ivo Kobaš (1964.), uposlenik Ureda za veterinarstvo Bosne i Hercegovine, priznao je krivnju za kazneno djelo primanja dara ili drugih oblika koristi, saopšteno je iz Tužilaštva BiH, javlja Anadolu Agency (AA).

“U okviru predmeta kodnog naziva ‘Indy’, optuženi djelatnik Ureda za veterinarstvo BiH, na poziciji veterinarskog inspektora Ivo Kobaš u potpunosti je priznao krivnju za kazneno djelo primanja dara ili drugih oblika koristi iz članka 217. Kaznenog zakona BiH za koje ga tereti optužnica Tužiteljstva BiH”, navodi se u saopštenju.

U skladu sa sporazumom, za optuženog je predložena kazna zatvora u trajanju jedne godine koja se neće izvršiti ako u periodu od dvije godine ne počini novo kazneno djelo, sporedna novčana kazna u iznosu od 5.000 KM te udaljenje iz službe i zabrana obnašanja službene dužnosti u periodu od pet godina.

- OGLAS -

“Od optuženog se sukladno sporazumu, ima oduzeti nezakonita imovinska korist u iznosu od 100 KM, koju je stekao izvršenjem kaznenog djela”, navodi se u saopštenju.

Optuženi se tereti da je, prilikom ulaska vozila u BiH, primio dar u navedenom iznosu kako ne bi vršio pregled dokumentacije i provodio propisanu proceduru prilikom uvoza namirnica životinjskog podrijetla u BiH.

“Predložena kazna u skladu je s ulogom i odgovornošću optuženog u izvršenju kaznenog djela”, navode iz Tužilaštva i dodaju da se sporazumnim priznanjem, optuženi odriče prava na suđenje i prava na žalbu na presudu, koju mu na temelju sporazuma izrekne Sud BiH.

Sporazum je proslijeđen Sudu BiH.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA