9 C
Sarajevo
24.04.2024

Američka agencija: Još je rano za promjenu doziranja i intervala cijepljenja

Američka Agencija za hranu i lijekove je izvijestila da je zamisao o izmjeni odobrenog doziranja ili intervala primanja cjepiva protiv covida-19 preuranjena i da nije u skladu s dosad dostupnim podacima.

FDA je objavio kako prati rasprave i informacije o mogućnosti smanjenja doza cjepiva, produljenja intervala cijepljenja između dviju doza, smanjenja doze na pola ili miješanja i usklađivanja cjepiva da bi se procijepilo što više ljudi.

Premda je riječ o “razumnim” pitanjima koja bi trebalo uzeti u obzir i razmotriti ih, američki regulator smatra da je “u ovome trenutku prijedlog o izmjenama u doziranju cjepiva ili intervalu cijepljenja, koje je odobrio FDA, preuranjen i nema čvrstog temelja prema dosad dostupnim dokazima.”

- OGLAS -

“Bez odgovarajućih podataka koji podržavaju spomenute prijedloge o izmjenama u primjeni cjepiva, dovodimo se u poziciju da na ozbiljan način riskiramo javno zdravlje”, stoji u priopćenju agencije.

Pfizer i njegov partner BioNTech, kao i Moderna nedavno su dobili odobrenje za hitnu upotrebu svojih kandidata za cjepivo u Sjedinjenim Državama.

Zasad ne postoje dokazi da se cjepiva mogu miješati

Po dosad dostupnim podacima i povratnim informacijama i dalje se smatra opravdanom upotreba dviju točno određenih doza svakoga odobrenog cjepiva u točno određenim intervalima, priopćila je FDA.

“Za cjepivo protiv covida farmaceutskih tvrtki Pfizer-BioNTech interval cijepljenja između prve i druge doze je 21 dan. A za cjepivo Moderne interval između prve i druge doze iznosi 28 dana”, objavila je FDA u ponedjeljak.

Odstupajući od strategije cijepljenja ostalih zemalja, britanska je vlada prošli tjedan izvijestila da bi se nekim ljudima, koji spadaju u vrlo rizične skupine ili se iz nekog razloga ne odazovu cijepljenju drugom dozom, u rijetkim prilikama mogla dati kombinacija dvaju različitih cjepiva protiv covida-19, osobito ako se dogodi da iste doze cjepiva nema na skladištu.

Zasad ne postoje dokazi da se cjepiva mogu miješati, premda se ta mogućnost istražuje. 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA