5 C
Sarajevo
25.04.2024

Vučić: Zabrinut sam zbog Kosova!

Na sjednici je prvi govorio potpredsjednik za mirovne operacije Pjer Lakroa, a poslije se obratio predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

– Zahvalan sam što ste sazvali ovu sjednicu u tako kratkom vremenu, jer je to veoma važno i ispravno zbog užasno teške situacije na terenu gdje se susrećemo sa sve više teškoća na Kosovu. Ja sam veoma zabrinut i uplašen za posljedice, ne samo za Srbiju nego za cijeli region – rekao je Vučić.

– Želio bih da kažem da je Srbija preduzela veliki napor da sačuva mir i stabilnost. Uradili smo mnogo uprkos provokacijama Prištine, i ne prihvatamo frazu da se pozivaju “obje strane” da smire tenzije. Potpisali smo prvi ugovor sa Prištinom u aprilu 2013. i bilo je vrlo teško za našu javnost da to prihvati, i dali smo brojne ustupke. Pruština je imala da formira Zajednicu srpskih općina – rekao je između ostalog Vučić.  

- OGLAS -

Zahtjev za održavanje hitne sjednice zbog odluke Prištine o transformaciji Kosovskih sigurnosnih snaga u oružane snage, Srbija je uputila preko šefa svoje misije pri UN Milana Milanovića koji ga je 14. decembra proslijedio predsjedavajućem Vijeća sigurnosti UN.

Cilj sjednice je da se u Ujedinjenim nacijama ukaže da Priština vuče poteze suprotno Rezoluciji 1244 SB UN i međunarodnom pravu.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA