21.6 C
Sarajevo
08.05.2024

Mališani iz Centra imaju priliku besplatnog pohađanja časova škole karatea

Dva puta sedmično u fiskulturnim salama osnovnih škola „Nafija Sarajlić“ i „Alija Nametak“ oko 60 djevojčica i dječaka uzrasta od 6 do 14 godina obučavaju četiri certificirana instruktora: Armin Topalović, koji je ujedno i predsjednik kluba, Džemaludin Zeba, Muhamed Oprašić i Lejla Ahmetović. Instruktori obučavaju djecu iz nekoliko osnovnih škola iz Centra i Dječijeg doma na Bjelavama ovoj borilačkoj vještini.

–Roditelji djece iz ove dvije škole su veoma zadovoljni dosadašnjim treninzima, koji traju već četiri mjeseca. Pored učenika iz pomenute dvije škole i Dječijeg doma Bjelave, zahvaljujući ovom projektu kod nas trenira i sedmero djece imigranata iz Sirije čime im pomažemo da lakše prožive svoje izbjegličke dane, na što smo jako ponosni. Mogu da kažem da sam izuzetno zadovoljan napretkom i implementacijom projekta. U početnoj fazi projekta ovu djecu smo vodili u Konjic gdje su sa svojim
vršnjacima iz Karate kluba „Bošnjak“ odradili jedan prijateljski trening. Također imamo ideju da polaznike naše škole karatea vodimo u Pionirsku dolinu, objasnio je Topalović.

Prva provjera usvojenog znanja ove borilačke vještine biće u fiskulturnoj sali Osnovne škole „Nafija Sarajlić“ u nedjelju 23. decembra u 16 sati gdje su svi dobrodošli.

- OGLAS -

Namjera i krajnji cilj ovog projekta pod nazivom „Škola karatea za djecu“ jeste naučiti djecu  izdržljivosti, disciplini, druženju i ostalim pozitivnim socijalnim vještinama, što je također odobrilo Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo.

Karate klub „Perfekt“ djeluje od septembra 2006. godine i broji 370 članova oba spola i predstavlja jedan od najuspješnijih sportskih klubova u Bosni i Hercegovini.

- Advertisement -

Posebna pažnja se posvećuje djeci koja dolaze iz socijalno ugroženih porodica i koji su oslobođeni plaćanja članarine, te djeci bez roditeljskog staranja iz Dječijeg doma na Bjelavama. Projekt „Škola karatea za djecu“ kao jedini sportski projekat je ove godine finansijski podržan kroz Regionalni program lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu (ReLOaD), kojeg finansira Europska unija kao i Općina Centar, a implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP).

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA