6.6 C
Sarajevo
24.04.2024

Britanski ministar Javid o napadima na džamije: Postupcima iz mržnje nema mjesta u našem društvu

Ministar unutrašnjih poslova Ujedinjenog Kraljevstva Sajid Javid je nakon napada maljem na džamije u Birminghamu kazao kako u društvu nema mjesta za postupke iz mržnje i da kao takvi ne mogu biti prihvatljivi, javlja Anadolu Agency (AA).

Javid je na društvenoj mreži izrazio zabrinutost zbog napada na džamije.

“Policija istražuje motiv, ali dopustite da budem jasan – u društvu nema mjesta za postupke iz mržnje i nikako ne mogu biti prihvatljivi”, napisao je Javid.

- OGLAS -

Jedna od vandaliziranih džamija je i islamski centar Witton koji je saopćio kako su svi prozori na objektu razbijeni i da su se djelići razbijenog stakla našli i u unutrašnjosti.

Yusuf Zaman, osoba odgovorna za džamiju Masjid Faizul Islam, kazao je kako su bili šokirani napadom.

“Odrasli govore da će zbog ovoga što se danas desilo djecu držati podalje od džamije, jer džamije nisu sigurne”, rekao je Zaman.

Policija je ranije saopćila kako je riječ o četiri džamije u Birminghamu koje su maljem napadnute u noćnim satima, a muslimani u tom gradu tvrde kako se novi napad desio u jutarnjim satima, čime je broj napadnutih džamija povećan na pet.

Šef policije Dave Thompson izjavio je kako još uvijek ne znaju motiv napada.

“Jedino što mogu reći je da policija i Odjel za borbu protiv terorizma blisko sarađuju kako bi pronašli počinioce”, rekao je Thompson.

Muslimani u Ujedinjenom Kraljevstvu, nakon terorističkog napada izvedenom 15. marta 2019. na džamije na Novom Zelandu, tražili su pojačanje sigurnosti džamija.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA