15 C
Sarajevo
26.04.2024

Cavusoglu: Učešće na Forumu u Davosu korisno, svi svjesni napora koje Turska ulaže u regiji

Ministar vanjskih poslova Republike Turske Mevlut Cavusoglu izjavio je da je njegovo učešće na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu bilo veoma korisno i da je Turska privukla veliko interesovanje učesnika zbog progresa koji godinama ostvaruje na ekonomskom planu, ali i zbog važne uloge koju ima u rješavanju regionalnih kriza, javlja Anadolu Agency (AA).

Cavusoglu prvi put učestvuje na Forumu u švicarskom zimovalištu Davosu, gdje je također prvi put otvorena i “Turska kuća“ koja je bila stjecište brojnih investitora zainteresiranih za ulaganje u toj zemlji.

“Učešće na Davosu je bilo veoma korisno. Turska je privukla veliki interes učesnika i zaista se mnogo govorilo o Turskoj, a posebno u sektoru biznisa i finansija“, kazao je Cavusoglu u razgovoru s novinarom AA.

- OGLAS -

Ističući kako je učestvovao na više panela i okruglih stolova, Cavusoglu je kazao da su svi sagovornici kazali da su svjesni napora koje Turska ulaže u procese uspostave primirja u Siriji i Libiji.

“Uz učešće Turske, Rusije i Irana formirana je Ustavotvorna komisija Sirije. Ne nipodaštavamo napore drugih zemalja, ali mogli su biti i vidljiviji“, poručio je Cavusoglu.

U protekla dva dana Cavusoglu je na marginama Foruma u Davosu održao i 15 bilateralnih sastanaka, a i danas se planira sastati sa još nekoliko sagovornika.

“Obraćao sam se na ukupno deset panela i okruglih stolova. Do sada je učešće bilo veoma korisno. Sinoć sam učestvovao i na skupu kojeg je organizirao Katar. Bilo je tu mnogo bilateralnih susreta s kolegama i prijateljima“, kazao je Cavusoglu.

Na Forumu učestvuju i turski ministar trezora i finansija Berat Albayrak i ministrica trgovine Ruhsar Pekca, a Cavusoglu tvrdi da je interes koji su privukli u Davosu samo još jedna potvrda da se turska ekonomija kreće u pravom pravcu.

On je dalje kazao da su svi učesnici Davosa zabrinuti zbog stalnih napada koje snage odane režimu sirijskog predsjednika Bashara al-Assada izvode u deeskalacijskoj zoni Idlib iz koje je u protekla dva mjeseca ka turskoj granici izbjeglo više od 400.000 civila.

“Specijalni izaslanik Ujedinjenih nacija Geir O. Pedersen izjavio je da je u protekloj godini u Idlibu ubijeno blizu 1.500 civila“, kazao je Cavusoglu.

Podsjetivši da je zbog beskompromisnih stavova Assadovog režima propalo i drugo zasjedanje Ustavotvorne komisije Sirije, Cavusoglu je kazao da je neophodno obnoviti te pregovore.

“U tom kontekstu velike napore ulaže i UN-ov izaslanik Pedersen. Režim treba prestati opstruirati taj politički proces i tražili smo pomoć i od Rusije na sastancima u Istanbulu i Berlinu“, kazao je Cavusoglu.

On je najavio da će UN-ov izaslanik uskoro posjetiti Moskvu, Damask i Ankaru kako bi pokušao deblokirati pregovore o političkom rješavanju krize u Siriji.

Šef turske diplomacije Cavusoglu komentirao je i situaciju u Libiji te je poručio da je i u toj zemlji moguće isključivo političko rješenje krize.

“Sagovornicima smo rekli da trebaju izvršiti pritisak na vođu nelegitimnih snaga sa istoka Libije Khalifu Haftara kako bi okončao kršenje primirja u toj zemlji“, kazao je Cavusoglu te je dodao da će nakon uspostave čvrstog primirja biti moguće pokrenuti i opsežniji politički proces rješavanja krize.

 
- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA