Vijesti
Danas ističe rok za osiguravanje sredstava za održavanje lokalnih izbora u BiH Danas ističe zakonski rok od raspisivanja izbora za osiguravanje sredstava iz budžeta BiH za njihovo održavanje.
#

Centralna izborna komisija donijela odluku 7. maja da izbori budu održani 4. oktobra, ali su na sjednici održanoj tokom ove sedmice zaključili da njihovo održavanje neće biti moguće ukoliko se sredstva ne osiguraju.

Vijeće ministara na sjednici održanoj u četvrtak nije uvrstilo na dnevni red tačku o osiguravanju sredstava za održavanje lokalnih izbora, a iz CIK-a su kazali kako im je objašnjeno da sredstva iz tekuće budžetske rezerve nisu dostatna te da, i u slučaju da su sredstva bila osigurana do prošlog petka, ne bi imali dovoljno vremena da obave proceduru za javne nabavke i obave sve pripreme predviđene zakonom.

Političari su podijeljenog mišljenja. Neki su za odgađanje izbora, dok su drugi izričiti da bi njihovo neodržavanje značilo pad demokratije.

CIK će danas u 11 sati održati konferenciju ta novinare. Očekuje se da će biti saopćena odluka o odlaganju izbora za mjesec novembar o čemu je face.ba pisao. Lokalni izbori bi trebali biti pomjereni za 15.

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.