6.6 C
Sarajevo
18.04.2024

Francuska neće dozvoliti povratak džihadista ISIL-a i njihovih porodica

Francuska je odbacila mogućnost da dozvoli povratak u zemlju džihadistima koji su ratovali u Siriji, kao i njihovim porodicama. Vijest da bi država mogla dozvoliti povratak džihadistima je izazvala salvu kritika, pošto postoje navodi da oko 250 njih želi da se vrati u Francusku.

Ministar unutrašnjih poslova Kristofer Kastaner (Christopher Castaner) je ovo objavio na pres-konferenciji u Parizu.

Početkom marta je objavljeno da bi država mogla dozvoliti povratak oko 250 muškaraca, žena i djece iz nekadašnjeg halifata ISIL-a, što je dovelo do burne reakcije.

- OGLAS -

Francuska i druge države su se našle u nezgodnom položaju, pošto veliki broj stranaca koji su otišli da se bore u Siriji, sada traži da se vrati kući sa svojim porodicama, prenosi Avaz.ba.

Ovo pitanje je izuzetno osjetljivo u Francuskoj, gdje je u terorističkim napadima koje je izazvala Islamska država poginulo oko 130 osoba, a to je pokrenulo niz drugih smrtonosnih napada.

Ministar unutrašnjih poslova je rekao da je logično što su službe razmatrale sve hipoteze.

Međutim, on je istakao da će država ipak proučiti treba li djecu džihadista vratiti u Francusku. U toj situaciji bi se gledao svaki slučaj pojedinačno.

Prošlog mjeseca su francuske vlasti prvi put dovele kući petero mališana, djecu francuskih džihadista, koji su ostali siročići.

Prema podacima UNICEF-a, oko 3.000 djece iz 43 države je smješteno u izbjegličkom kampu u Siriji, gdje se broj osoba stalno povećava pošto bježe iz nekadašnjeg halifata ISIL-a.

Smatra se da je oko 1.700 francuskih državljana otputovalo u Siriju i Irak da bi se borili za ISIL. Vjeruje se da je oko 300 njih poginulo u borbama.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA