9 C
Sarajevo
20.04.2024

Brammertz: Ono što je ustanovljeno u sudnici, mora se učiti u učionicama

Glavni tužilac Međunarodnog rezidualnog mehanizma krivičnog suda, Serge Brammertz, obratio se danas gradskoj vijećnici u Den Haagu povodom obilježavanja 25. godišnjice genocida nad Tutsijima,.

Tužilac Brammertz naglasio je u svom obraćanju kako je komemoracija “trenutak da potvrdimo našu zajedničku predanost sprječavanju toga da drugi pate od užasa genocida”.

Istaknuvši da je “ruandski genocid bio planirani napad u cilju uništenja etničke grupe Tutsija planiran na najvišim nivoima i proveden i organiziran u koordiniranoj akciji”, tužilac je podsjetio na značajnu ulogu koju je imao Međunarodni krivični sud za Ruandu  (ICTR) osudivši 61 pojedinca koji snose najveću odgovornost za genocid.

- OGLAS -

Brammertz je naglasio kontinuiranu borbu ureda tužioca za pravdu za žrtve genocida,  posebno za privođenje pravdi osam bjegunaca koji su još na slobodi.

– Za žrtve nije moguće krenuti naprijed kada optuženi za te jezive zločine ostaju na slobodi i još se nisu suočili sa sudom. Za krivični sud poput Mehanizma, naš posao ostaje nedovršen sve dok bjegunci ostaju na slobodi. A za međunarodnu krivičnu pravdu u cjelini, bjegunci su primjer imuniteta koji još traje i koji prijeti efikasnosti našeg rada – izjavio je Brammertz.

Tužilac je također pozvao na hitnu saradnju u lociranju i hapšenju svih bjegunaca, uključujući one koje traže ruandski sudovi.

Brammertz je izrazio žaljenje zbog negiranja ruandskog genocida u svim njegovim formama i manifestacijama, naglašavajući da su promocija učenja i pamćenja ključna sredstva u borbi protiv negiranja genocida i njegove ideologije.

– Ono što je ustanovljeno u sudnici, mora se učiti u učionicama. Buduće generacije trebaju biti svjesne opasnosti genocidne ideologije. One trebaju znati istinu kako bi mogle čvrsto odbaciti negiranje genocida u svim vremenima i na svim mjestima – kazao je Brammertz.

 U završnom izlaganju, tužilac je pohvalio Ruandu zbog njenih napora da se zadovolji pravda za žrtve genocida, okupljajući međunarodne sudove, nacionalne sudove i tradicionalne  Gacaca sudove.  Čineći to, Ruanda je pokazala svijetu da su pravda i istina – a ne imunitet i zaborav – temelj pomirenja, saopćeno je u ponedjeljak iz Međunarodnog rezidualnog mehanizma krivičnog suda. 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA