2 C
Sarajevo
26.04.2024

Hebrejski univerziet izložio kolekciju Einsteinovih rukopisa

Izraelski Hebrejski univerzitet u srijedu je izložio kolekciju od 110 rukopisa koje je napisao Albert Einstein, od kojih za mnoge tvrdi da nikada ranije nisu prikazani u javnosti.

Oni uključuju rukom pisane matematičke zabilješke, uglavnom od 1944. do 1948., i također s dodatkom – za koji univerzitet tvrdi kako se smatralo da je izgubljen – o teoriji jedinstvenog polja koju je fizičar rođen u Njemačkoj predstavio Pruskoj akademiji nauka u 1930.

Einstein, koji je razvio teoriju relativiteta, kamen temeljac savremene nauke, decenijama je bezuspješno pokušavao da dokaže drugi koncept – da su elektromagnetizam i sila teže različite manifestacije jednog temeljnog polja.

- OGLAS -

Hebrejski univerzitet saopćio je da je primio zabilješke kao donaciju za svoju kolekciju od 80.000 eksponata od Arhiva Alberta Einsteina, koji ih je nabavio od privatnog kolekcionara iz Sjeverne Karoline.

– Te zabilješke pokazuju način na koji je Einstein razmišljao, način na koji je radio. Većina njih, pisana rukom, matematičke su kalkulacije s veoma malo teksta – izjavio je profesor Hanoch Gutfreund, akademski savjetnik arhiva.

– To su zbirke njegovih zabilješki; kadgod mu je nešto palo na pamet, nova ideja, on je odmah sjeo za sto i zapisivao je, tragajući za konsekvencama – izjavio je Gutfreund za Reuters.

Einstein, koji se doselio u Sjedinjene Države nakon što mu je oduzeto njemačko državljanstvo kada je Adolf Hitler došao na vlast, poklonio je svoje naučne i lične zabilješke Hebrejskom univerzitetu.

Einstein je 1921. dobio Nobelovu nagradu za fiziku. Preminuo je u New Jerseyu u 1955.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA