8 C
Sarajevo
26.04.2024

Salkić: Bošnjaci i Hrvati u RS-u nisu konstitutivni, Srbi u FBiH jesu

Sam autor kaže kako je knjiga presjek stanja u Republici Srpskoj i da je želio da osatne zabilježeno kroz šta prolaze Bošnjaci, kao i svi oni koji nisu Srbi, na prostoru ovog entiteta. 

“Žalio sam i da pošaljem poruku da se stanje mora promijeniti i da se taj prostor konačno mora otvoriti i postati prostor svih građana. U ovoj knjizi je i jedna moja prepiska s predstavnicima međunarodne zajednice u kojima ih ja upozoravam na stanje u kojem se nalazimo, diskriminaciju u obrazovanju, prilikom zapošljavanja i drugdje”, izjavio je Salkić. 

Salkić smatra i da je nakon odluke Ustavnog suda iz 1998. godine o konstitutivnosti svih naroda na cijelom području Bosne i Hercegovine, a da je ona provedena samo u Federaciji BiH. 

“Ta odluka nije provedena na pravi način, Bošnjaci i Hrvati nisu konstitutivni u Republici Srpskoj. RS ima potredsjednike koji ne utiču ni na kakve odluke, koje donosi sam predsjednik. Vijeće naroda samo konstatuje povredu nacionalnog interesa. Odluka o konstitutivnosti nikad nije provedena i mi ćemo to problematizirati i dalje”, kaže Salkić. 

- OGLAS -

O knjizi je govorio i njen urednik Mehmed Pargan, koji navodi kako je ovo trenutno jedini politički tekst koji rasvjetljava stanje u bh. entitetu Republika Srpska. 

“To je jedini teritorij u Evropi na kojem se vrši sistemska diskriminacija. Salkić daje i niz rješenja kako izaći iz ove krize”, kazao je Pargan.

 
- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA