5 C
Sarajevo
25.04.2024

Međunarodni dan obrazovanja: Nepismeno 657 miliona djece u svijetu

Uprkos značajnom porastu pismenosti posljednjih godina, 657 miliona djece diljem svijeta i dalje je nepismeno, javlja Anadolu Agency (AA).

Od prošle godine 24. januar se odlukom Ujedinjenih naroda (UN) obilježava kao Međunarodni dan obrazovanja, a povodom ovog događaja tim AA je uradio analizu o pitanju pismenosti, posebno među mladima.

Iako je posljednjih nekoliko godina zabilježen značajan porast pismenosti u mnogim zemljama, podaci UN-a ipak govore da je 657 miliona djece širom svijeta i dalje nepismeno čime se otvoreno krši njihovo pravo na obrazovanje zagarantovano Univerzalnom deklaracijom o ljudskim pravima.

- OGLAS -

Stopa pohađanja osnovne škole je dostigla značajnih 91 posto u zemljama u razvoju, ali 57 miliona djece osnovnoškolskog uzrasta još uvijek ne pohađa školu i uskraćen im je pristup osnovnom obrazovanju.

Polovina djece koja ne pohađaju školu žive u zemljama Subsaharske Afrike u kojima manje od 40 posto djevojčica završi srednjoškolsko obrazovanje.

Oko 50 posto djece koja ne pohađaju školu žive u ratnim zonama i na područjima u kojima se vode oružani sukobi.

Tijjani Muhammad-Bande, predsjednik Generalne skupštine UN-a, za AA je izjavio da milioni djece ne mogu ići u školu u mnogim dijelovima svijeta iz različitih razloga, poput siromaštva, oružanih sukoba ili klimatskih promjena.

“Strašno je da čak i samo jedno dijete ne ide u školu. Naša je dužnost omogućiti obrazovanje svima. Obrazovanje je ljudsko pravo. Nikome ne može biti oduzeto pravo na obrazovanje”, rekao je Muhammad-Bande.

Istakao je da je pružanje stručnog obrazovanja jedan od UN-ovih Ciljeva održivog razvoja (SDGs) do 2030. godine, napominjući da je prijeko potrebno da svi relevantni akteri ulože sve moguće napore kako bi se povećala pismenost u svijetu, posebno među mlađom populacijom.

Prema podacima Organizacije za obrazovanje, nauku i kulturu Ujedinjenih naroda (UNESCO), samo u svakoj petoj zemlji u svijetu zakonom je zagarantovano 12-godišnje besplatno obavezno obrazovanje.

 
- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA