10.5 C
Sarajevo
25.04.2024

Potvrđena prvostepena presuda Milanu Todoviću za zločin protiv čovječnosti

Vijeće Odjela I za ratne zločine Apelacionog odjeljenja Suda Bosne i Hercegovine je nakon održane sjednice vijeća Apelacionog odjeljenja u krivičnom predmetu protiv optuženog Milana Todovića donijelo presudu kojom se žalba odbrane odbija kao neosnovana, pa se presuda Suda Bosne i Hercegovine od 04.12.2018. godine, potvrđuje.
Prvostepenom presudom od 4.12.2018. godine, optuženi Milan Todović je oglašen krivim da je radnjama opisanima u izreci presude počinio krivično djelo zločini protiv čovječnosti, pa je prvostepeni sud optuženog osudio na kaznu zatvora u trajanju od deset godina.

Presudom je djelimično usvojen imovinskopravni zahtjev, pa se optuženi Milan Todović obavezao da na ime naknade nematerijalne štete isplati iznos od 13.100 KM, sve sa zakonskom zateznom kamatom od dana presuđenja, u roku od 30 dana od pravomoćnosti presude, pod prijetnjom izvršenja. Istom presudom je kao neosnovan odbijen imovinskopravni zahtjev oštećene preko dosuđenog iznosa nematerijalne štete , te se u tom dijelu oštećena upućuje na parnični postupak.

Optuženi je pobijanom presudom oslobođen dužnosti naknade troškova krivičnog postupka, te isti padaju na teret budžetskih sredstava.

- OGLAS -

Protiv navedene presude žalbu je blagovremeno izjavio branilac optuženog Milana Todovića, i to zbog povrede krivičnog zakona, pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja i zbog odluke o krivičnopravnoj sankciji i imovinskopravnom zahtjevu, s prijedlogom da vijeće Apelacionog odjeljenja Suda BiH žalbu uvaži, prvostepenu presudu preinači u tom smislu što će optuženom Milanu Todoviću izreći blažu kaznu.

Odgovor na predmetnu žalbu izjavilo je Tužilaštvo BiH, s prijedlogom da se žalba odbrane optuženog odbije kao neosnovana.

Na sjednica Apelacionog vijeća 12.03.2018. godine branilac je usmeno iznio navode iz žalbe, te izjavio da u cijelosti ostaje pri istaknutim žalbenim prigovorima.

Optuženi Milan Todović se pridružio navodima svog branioca. Postupajući tužilac je usmeno iznio svoj odgovor na izjavljenu žalbu odbrane, te predložio da se ista u cijelosti odbije kao neosnovana, saopćeno je iz Suda BiH.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA