-1.1 C
Sarajevo
20.04.2024

Formirati vlast, ali ne nauštrb odluka koje se tiče EU i NATO puta BiH

Potpredsjednik SDA Asim Sarajlić kazao je za medije kako su donijeli određene odluke vezane za predstojeći Kongres stranke. Osim toga, bilo je riječi i o formiranju Vijeća ministara BiH i Vlade FBiH.

“Na tragu smo dosadašnjih zaključaka da moramo voditi procese, formirati vlast, ali ne nauštrb ranije donesenih odluka i zakona te svega onoga što se tiče EU i NATO puta BiH” – rekao je Sarajlić.

Kada je riječ o razgovorima s drugim strankama u vezi s formiranjem vlasti, Sarajlić je kazao kako je SDA u stalnoj komunikaciji sa SBB-om i DF-om, a uskoro očekuju i konkretizaciju tih razgovora.

- OGLAS -

“Ono što radi Vlada i ono što se zove nova kompozicija vlasti su dva paralelna procesa” – kazao je Sarajlić.

SDA je svim liderima stranaka s kojima je imala razgovore podijelila načelni program i dokument koji treba potpisati s HDZ-om i SNSD-om.

“Proslijedili smo im dokument da bi nam i oni slali svoja mišljenja. SDA ne ulazi sama u vlast i ne želi sama u vlast. SDA želi u ovom odgovornom i ozbiljnom trenutku za ovu zemlju prikupiti što više probosanskih snaga” – istakao je Sarajlić.

Na pitanje novinara je li moguće da se ponovi scenarij iz prethodnih godina kada je riječ o razgovorima probosanskih stranaka, Sarajlić je kazao kako su se sada svi uozbiljili.

“Naučili smo neke lekcije, i mi i naši partneri. Svi smo danas ozbiljniji i realnije ćemo gledati na stanje jer puno je izazova pred ovom zemljom” – rekao je potpredsjednik SDA.

Kada je riječ o napadu koji je Huso Ćesir, predsjednik Općinskog odbora SDA Novi Grad Sarajevo, izvršio na fotoreportera portala Žurnal, Sarajlić nam govori kako će “vidjeti šta će uraditi s tim”.

“Nisam pogledao snimak, ali SDA je tu principijelna i osuđuje svaki napad na novinare” – kratko je prokomentirao Sarajlić.

Kako je kazao, sastanak SDA s HDZ-om i SNSD-om mogao bi biti održan iduće sedmice.

Donesena je odluka koju treba podržati Glavni odbor u subotu da Kongres SDA bude održan 14. septembra.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA